To je ale velká cuketa, co? Když jsem dostala
dotaz od kamarádky, jestli taky nechci cuketu, tak jsem zcela bez obav
přikývla, i když mně mělo varovat to, že moje kolegyně od ní dostala den
předtím cuketu taky a rozměrů opravdu ohromných. Ačkoli jsem se ozvala,
že takovouhle velkou příšeru nechci, ať se podívá po nějaké menší, tak
moje prosby nevyslyšela a přinesla tenhle drobeček - 48 cm a asi 5 kg. No
asi jim na zahrádce nic menšího nenarostlo. Nezbývalo nic jiného, než se
dozásobit cuketovými recepty od další kamarádky a věnovat jednu sobotu
vaření cuketových jídel, která budu vydávat za nejlepší pochoutku, kterou
kdy jedli. Sama za sebe musím říct, že cuketa mi chutná, nevadí mi v
žádném jídle, jelikož velice dobře přijme chutě okolních, výraznějších
ingrediencí a tak mi ani nepřijde, že třeba nejím bramborák z brambor,
ale z cukety. S rodinou už je to horší, ale třeba sladká buchta zmizela
stejně rychle jako jakákoli jiná buchta a když se syn ptal, co je to
žluté uvnitř, tak jsem zcela suverénně tvrdila, že meruňky, jen se mi
trochu rozvařily. Já vím, že se to nemá, ale ta buchta byla opravdu dobrá
a chtěla jsem, aby nejdřív ochutnal a pak teprve soudil, ne obráceně, to
by možná tu buchtu neochutnal nikdy a to by bylo škoda. :-D
Z téhle velké, žluté cukety jsem uvařila 4 jídla: bramborák, sladkou buchtu, kuřecí guláš a moji
oblíbenou
dušenou
zeleninu.
Pokud nebudete klikat rovnou na odkazy tady nahoře, tak všechna
jídla najdete na hlavní stránce kuchařky.
Když máte k dispozici takhle velkou cuketu, po rozkrojení vyřízněte
vnitřní část se semeny, ty už pomalu začínají sesychat a utvoří z vláken
takovou nehezkou hmotu, která se nedá k vaření použít. Nechte tedy jen
dužinu, vrchní slupku očistěte škrabkou a cuketa je připravená k dalšímu
zpracování. Ať už z cukety krájíte kostičky, nudličky nebo ji krájíte na
struhadle, většinou je potřeba ji nechat tzv. vyplakat. Cuketa zadržuje
dost vody a proto je lepší, když se jí zbaví ještě před vařením.
Jednoduše se posype solí a po čtvrthodince už uvidíte, jak je orosená
vodou. Potom cuketu opláchněte a použijte do vaření. Do sladké
buchty není potřeba cuketu solit, všechnu přebytečnou vlhkost vsákne
těsto.