Žlutá cuketa

Klikni pro zvětšení -
velká, žlutá cuketa

To je ale velká cuketa, co? Když jsem dostala dotaz od kamarádky, jestli taky nechci cuketu, tak jsem zcela bez obav přikývla, i když mně mělo varovat to, že moje kolegyně od ní dostala den předtím cuketu taky a rozměrů opravdu ohromných. Ačkoli jsem se ozvala, že takovouhle velkou příšeru nechci, ať se podívá po nějaké menší, tak moje prosby nevyslyšela a přinesla tenhle drobeček - 48 cm a asi 5 kg. No asi jim na zahrádce nic menšího nenarostlo. Nezbývalo nic jiného, než se dozásobit cuketovými recepty od další kamarádky a věnovat jednu sobotu vaření cuketových jídel, která budu vydávat za nejlepší pochoutku, kterou kdy jedli. Sama za sebe musím říct, že cuketa mi chutná, nevadí mi v žádném jídle, jelikož velice dobře přijme chutě okolních, výraznějších ingrediencí a tak mi ani nepřijde, že třeba nejím bramborák z brambor, ale z cukety. S rodinou už je to horší, ale třeba sladká buchta zmizela stejně rychle jako jakákoli jiná buchta a když se syn ptal, co je to žluté uvnitř, tak jsem zcela suverénně tvrdila, že meruňky, jen se mi trochu rozvařily. Já vím, že se to nemá, ale ta buchta byla opravdu dobrá a chtěla jsem, aby nejdřív ochutnal a pak teprve soudil, ne obráceně, to by možná tu buchtu neochutnal nikdy a to by bylo škoda. :-D

Z téhle velké, žluté cukety jsem uvařila 4 jídla: bramborák, sladkou buchtu, kuřecí guláš a moji oblíbenou dušenou zeleninu.

Pokud nebudete klikat rovnou na odkazy tady nahoře, tak všechna jídla najdete na hlavní stránce kuchařky.

Když máte k dispozici takhle velkou cuketu, po rozkrojení vyřízněte vnitřní část se semeny, ty už pomalu začínají sesychat a utvoří z vláken takovou nehezkou hmotu, která se nedá k vaření použít. Nechte tedy jen dužinu, vrchní slupku očistěte škrabkou a cuketa je připravená k dalšímu zpracování. Ať už z cukety krájíte kostičky, nudličky nebo ji krájíte na struhadle, většinou je potřeba ji nechat tzv. vyplakat. Cuketa zadržuje dost vody a proto je lepší, když se jí zbaví ještě před vařením. Jednoduše se posype solí a po čtvrthodince už uvidíte, jak je orosená vodou. Potom cuketu opláchněte a použijte do vaření. Do sladké buchty není potřeba cuketu solit, všechnu přebytečnou vlhkost vsákne těsto.


Home