Dušená zelenina se sýrem

Klikni pro zvětšení -
dušená zelenina se sýrem Klikni pro zvětšení -
dušená zelenina se sýrem Klikni pro zvětšení -
dušená zelenina se sýrem Klikni pro zvětšení -
dušená zelenina se sýrem Klikni pro zvětšení -
dušená zelenina se sýrem

Obrázky postupně ukazují přípravu a dokončení velice dobrého papání, možná někdo nevěříte, že zelenina může být taková mňamka, tak tady máte tu nejlepší příležitost to vyzkoušet. Takže od začátku - syrová nakrájená zelenina, udušená zelenina, směs 3 druhů sýrů a finále - naservírovaná porce se zapečeným sýrem.

Tenhle recept není můj, jednou jsem to jedla u kamarádky a zaujalo mě tak, že čas od času si ho uvařím, někdy ho sním jako samostatné jídlo s pečivem, jindy ho přidám jako přílohu k nějakému jinému jídlu. V každém případě jsme si ho oblíbili a máme ho rádi.
Co budete potřebovat: je to zajímavé, ale na to není snad ani recept, téměř jakoukoli zeleninu. A to doslova. Podle toho, pro kolik lidiček budete vařit a co zrovna máte doma. Použít můžete například tuto zeleninu ve všech jejích kombinacích: mrkev, petržel, celer, pórek, brokolice, květák, cibule, kedlubna, cuketa, paprika všech druhů - zelená, červená, oranžová i žlutá, rajče, v omezeném množství i zelí nebo růžičkovou kapustu, mají chuť, která mi k tomu nejde, ale vám třeba bude ladit, v malém množství nejsou na závadu. POZOR - NE ČESNEK, budeme přidávat koření a česnek by to svojí výraznou chutí přebil (ne, že by to s ním nešlo, ale tady hrají roli jiné chutě). Přidat můžete, ale nemusíte i uzeninu nebo libovou anglickou slaninu. Ne moc, jen tak na chuť. V každém případě je to jediný tuk, který do téhle zeleniny přidáte, takže je to na vaší volbě, pokud chcete spíše dietněji, nemusí tam být ani troška uzeniny a ani sýr není bezpodmínečně nutný, chutná to i bez nich. A teď se podívejte, co je doma v ledničce nebo ve špajzu a můžete začít vařit. Jednou se mi povedlo tohle jídlo uvařit jen ze 4 druhů zeleniny a to z klasické polévkové zeleniny - cibule, mrkev, petržel a celer, kterou mám doma skoro pořád a bylo to výborný.
Pro toto vaření jsem použila půl květáku, 2 rajčata, 3 mrkve, 1 petržel, 1/4 celeru, 1 světle zelená papriku, 1 červená papriku, 1 cuketu, 2 cibule, 2 silné párky, 10 dkg velice libové anglické slaniny, voda. Koření: sůl, pepř, provensálské bylinky, harmonie chuti - směs 10 druhů koření nebo 1 kostka magi. 3 druhy sýrů - eidam, niva a hermelín.

Zeleninu očistíme a pokrájíme na kousky. Měkké druhy zeleniny jako je cuketa můžeme nakrájet na větší kousky, ale třeba mrkev krájejte na plátky ani ne půl cm široké, poměrně dlouho měkne. Rajčata spařte v horké vodě, oloupejte a nakrájejte na kousky. Až to všechno nakrájíte a promícháte, zalijete vodou asi do poloviny toho konkrétního kastrůlku (můžete i míň, ale ta šťáva je fantastická pro namáčení rohlíku), osolte a mírně opepřete, posypejte asi 2 lžícemi směsi harmonice chuti nebo nahradíme 1 kostkou magi a 2-3 lžičkami provensálského koření. S provensálskými bylinkami to moc nepřehánějte, když se jich dá moc, je chuť moc výrazná a trošku nepříjemně pálivá. Taky se mi to jednou povedlo.
Dusíme v troubě, já osobně ve skleněné míse s pokličkou, asi hodinku - hodinku a půl, musíte ochutnávat, záleží na druhu zeleniny, kterou jste zvolili a proto se nedá zcela přesně říct, jak dlouho. Když je hotovo, na talíři posypejte sýrem, je jedno jestli použijete směs 3 sýrů jako já, klidně to může být jen eidam nebo niva, hermelín nebo balkánský sýr, bílý sýr akawi, zkrátka ten, který máte nejraději, on by se dal nakonec použít i mazací, ale špatně se do toho talíře bude krájet. Sýr se dá přidat do jídla i před koncem dušení, aby pěkně změkl (třeba balkánský nebo akawi), ale já to osobně nedělám, nemám odhad v tom, jak dlouho se bude ten který sýr rozpouštět a nechci z toho mít rozpatlané cosi. Takže sázím na jistotu a sýr si pěkně zapeču až nakonec na talíři.

Dokud jsem to neochutnala, tak jsem taky nevěřila, že zelenina může být tak báječná. Protože se dusí, tak asi nebude mít tolik vitamínů jako syrová, ale můžu vám zaručit, že je naopak velice dobře stravitelná, na rozdíl od syrové, a v téhle úpravě velice chutná. Už jsem to naučila jíst manžela a sousedku, na ostatních pracuju. :-D


Home