Obrázky postupně ukazují přípravu a dokončení
velice dobrého papání, možná někdo nevěříte, že zelenina může být taková
mňamka, tak tady máte tu nejlepší příležitost to vyzkoušet. Takže od
začátku - syrová nakrájená zelenina, udušená zelenina, směs 3 druhů sýrů
a finále - naservírovaná porce se zapečeným sýrem.
Tenhle recept není můj, jednou jsem to jedla u kamarádky a zaujalo mě
tak, že čas od času si ho uvařím, někdy ho sním jako samostatné jídlo s
pečivem, jindy ho přidám jako přílohu k nějakému jinému jídlu. V každém
případě jsme si ho oblíbili a máme ho rádi.
Co budete potřebovat: je
to zajímavé, ale na to není snad ani recept, téměř jakoukoli zeleninu. A
to doslova. Podle toho, pro kolik lidiček budete vařit a co zrovna máte
doma. Použít můžete například tuto zeleninu ve všech jejích kombinacích:
mrkev, petržel, celer, pórek, brokolice, květák, cibule, kedlubna,
cuketa, paprika všech druhů - zelená, červená, oranžová i žlutá, rajče, v
omezeném množství i zelí nebo růžičkovou kapustu, mají chuť, která mi k
tomu nejde, ale vám třeba bude ladit, v malém množství nejsou na závadu.
POZOR - NE ČESNEK, budeme přidávat koření a česnek by to svojí výraznou
chutí přebil (ne, že by to s ním nešlo, ale tady hrají roli jiné chutě).
Přidat můžete, ale nemusíte i uzeninu nebo libovou anglickou slaninu. Ne
moc, jen tak na chuť. V každém případě je to jediný tuk, který do téhle
zeleniny přidáte, takže je to na vaší volbě, pokud chcete spíše dietněji,
nemusí tam být ani troška uzeniny a ani sýr není bezpodmínečně nutný,
chutná to i bez nich. A teď se podívejte, co je doma v ledničce nebo ve
špajzu a můžete začít vařit. Jednou se mi povedlo tohle jídlo uvařit jen
ze 4 druhů zeleniny a to z klasické polévkové zeleniny - cibule, mrkev,
petržel a celer, kterou mám doma skoro pořád a bylo to výborný.
Pro
toto vaření jsem použila půl květáku, 2 rajčata, 3 mrkve, 1 petržel, 1/4
celeru, 1 světle zelená papriku, 1 červená papriku, 1 cuketu, 2 cibule, 2
silné párky, 10 dkg velice libové anglické slaniny, voda. Koření: sůl,
pepř, provensálské bylinky, harmonie chuti - směs 10 druhů koření nebo 1
kostka magi. 3 druhy sýrů - eidam, niva a hermelín.
Zeleninu očistíme a pokrájíme na kousky. Měkké druhy zeleniny jako je
cuketa můžeme nakrájet na větší kousky, ale třeba mrkev krájejte na
plátky ani ne půl cm široké, poměrně dlouho měkne. Rajčata spařte v horké
vodě, oloupejte a nakrájejte na kousky. Až to všechno nakrájíte a
promícháte, zalijete vodou asi do poloviny toho konkrétního kastrůlku
(můžete i míň, ale ta šťáva je fantastická pro namáčení rohlíku), osolte
a mírně opepřete, posypejte asi 2 lžícemi směsi harmonice chuti nebo
nahradíme 1 kostkou magi a 2-3 lžičkami provensálského koření. S
provensálskými bylinkami to moc nepřehánějte, když se jich dá moc, je
chuť moc výrazná a trošku nepříjemně pálivá. Taky se mi to jednou
povedlo.
Dusíme v troubě, já osobně ve skleněné míse s pokličkou,
asi hodinku - hodinku a půl, musíte ochutnávat, záleží na druhu zeleniny,
kterou jste zvolili a proto se nedá zcela přesně říct, jak dlouho. Když
je hotovo, na talíři posypejte sýrem, je jedno jestli použijete směs 3
sýrů jako já, klidně to může být jen eidam nebo niva, hermelín nebo
balkánský sýr, bílý sýr akawi, zkrátka ten, který máte nejraději, on by
se dal nakonec použít i mazací, ale špatně se do toho talíře bude krájet.
Sýr se dá přidat do jídla i před koncem dušení, aby pěkně změkl (třeba
balkánský nebo akawi), ale já to osobně nedělám, nemám odhad v tom, jak
dlouho se bude ten který sýr rozpouštět a nechci z toho mít rozpatlané
cosi. Takže sázím na jistotu a sýr si pěkně zapeču až nakonec na
talíři.
Dokud jsem to neochutnala, tak jsem taky nevěřila, že zelenina může
být tak báječná. Protože se dusí, tak asi nebude mít tolik vitamínů jako
syrová, ale můžu vám zaručit, že je naopak velice dobře stravitelná, na
rozdíl od syrové, a v téhle úpravě velice chutná. Už jsem to naučila jíst
manžela a sousedku, na ostatních pracuju. :-D