Pokračování seriálu - velká žlutá cuketa a
tentokrát jsem ji kombinovala s kuřecím masem. Věřte nevěřte, zase to
byla mňamka, alespoň pro moje chuťové buňky, protože to bylo tak mírně
pikantní a spojení provensálského koření se smetanou udělalo opravdu
dobrou chuť, kterou jsem ještě neznala. Ale protože jsem to na začátku
vaření nevěděla, vařila jsem pouze z polovičního množství, co
kdyby....
Co budete potřebovat: 500 g kuřecích stehen (můžou být i prsa), 400
g rajčat, 2 cibule, 200 g žampiónů, 200 g cukety, olej, 2 a 1/2 dcl
bílého vína, 200 g kysané smetany, 2 stroužky česneku, 2 lžičky
provensálského koření, sůl, bílý mletý pepř, špetka chilli koření.
Postup: Rajčata nařízneme, spaříme ve vařící vodě, prudce zchladíme,
oloupeme a pokrájíme na osminky (já krájela na menší kousky). Ještě se
měly vydlabat, ale já jsem to nějak přihlédla, tak tam šly komplet, ale
myslím, že to pokrmu neuškodilo. Žampióny očistíme a nakrájíme na plátky.
Omyté cukety nakrájíme na silnější kolečka, já volila menší kostičky.
O tom, že se má cuketa nechat vyplakat jsem už psala, ale pokud
jste to ještě nečetli, tak si to můžete přečíst právě tady.
Maso omyjeme, vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na kostky. Jemně
nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme kostky masa a za stálého
míchání ho ze všech stran opečeme. Zalijeme vínem, přikryjeme a 3 minuty
dusíme. Potom přidáme prolisovaný česnek, žampióny, cukety, provensálské
a chilli koření, osolíme, opepříme a zakryté dusíme 45 minut (stačí i 20
minut, protože tam není nic, co potřebuje dlouhé vaření). Před koncem
vaření přidáme rajčata a nakonec zahustíme smetanou. Opět platí, když se
povede udělat omáčky moc a je řídká, dohustěte ji ještě škrobem pro
masitá jídla nebo rozkvedlanou moukou ve vodě nebo ve smetaně.