Název není úplně přesný, protože brambory byste v tomhle
receptu marně hledali. Ale protože vypadá a dokonce i chutná podobně jako
ten z brambor, říká se mu právě tak. Recept jsem dostala od kamarádky,
která ho dostala od kamarádky, jejíž kamarádka žila nějaký čas v
Austrálii a odtud pochází.
Ingredience: 1 kg cukety (já měla tentokrát žlutou), párek,
slanina, salám - dle chuti, 1 velká cibule, 5 vajec, 1/2 hrnku oleje, 1
hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek nastrouhaného tvrdého
sýra, sůl, kukuřice.
Postup: Cuketu oloupeme, nahrubo nastrouháme, osolíme, necháme
chvíli odležet, aby pustila vodu. K soli musím dodat, že v receptu bylo u
slova sůl - dost, poprvé jsem opravdu osolila dost, ale i po vymačkání a
slití vody, zůstala hromada soli v cuketě a i když jsem už nic dál
nesolila, tak se mi první pekáč povedl přesolit. Musíme si uvědomit, že
tvrdý sýr a salám jsou taky docela dost slané suroviny a přidáním hodně
osolené cukety se nemůže stát nic jiného. Takže doporučuji, do
nastrouhané, posolené a odleželé cukety, nalít alespoň 1 litr vody,
cuketu propláchnout a vymačkat. I tak se budete divit, kolik soli cuketa
udržela, těsto není nutné už vůbec solit, komu to nebude stačit, tak
samozřejmě může, ale pro mně to bylo slané dost i tak.
K vymačkané
cuketě přidáme na kostičky nakrájený salám, slaninu nebo párek, nadrobno
cibuli, na kostičky nebo nastrouhaný tvrdý sýr, olej, prášek do pečiva,
vejce, popř. kukuřici, tu já jsem nedávala. Zamícháme a dohustíme
polohrubou moukou. Vylijeme na vymazaný a vysypaný pekáč a pečeme asi
45 minut při 175 stupních. Pokud pečete ve skleněném pekáči jako já,
budete potřebovat asi o 10-15 minut víc času. Výborně chutná teplý,
jen se hůř krájí, ale velice dobrý je i studený a potom se i krásně a
hladce nakrájí.