Moje nejoblíbenější zeleninové jídlo. Proč? Protože na něj můžu použít
zbytky zeleniny nebo zeleninu, která už není právě výstavní, zapomněla
jsem, že mám v lednici ještě jednu cuketu a už se začíná tak všelijak
krabatět, ale když se nastrouhá, není to na závadu. Recept je absolutně
jednoduchý - použijte, co zrovna máte doma, jako základ dávám nejčastěji
cuketu, s bramborem to nepřeháním, max. 1, ať z toho není bramborák, to
samé s květákem, z toho si raději udělám květákové placičky. Dál tam
můžeme přidat mrkev, kukuuřici, hrášek, zaleninovou papriku, kedlubnu,
pokud máte rádi, tak i kousek celeru a je to. Placičky se dají i
zamrazit, takže sem tam poslouží jako rychlá, malá večeře.
Suroviny:
Cuketa, mrkev, kukuřice, hrášek, celer, kedlubna, brambor nebo květák
jen trochu, vyjmenovanou zeleninu nikdy nedávám vždycky všechnu, ale
je to, co je doma, takže většinou tak 4 typy dohromady. Vejce dle potřeby
a dohustit trochou mouky, já dávám polohrubou, ale může být i hladká, jak
jste zvyklí. Té mouky nedávám moc, nechci z toho udělat hutnou placku,
ale spíše takovou nadýchanou, jemnější, aby to bylo více o zelenině než o
mouce. Koření - sůl a pepř dávám vždy, ale jinak pokaždé něco jiného,
někdy kari, jindy čarodějku, asijské, provensálské, grilovací na
zeleninu, k zelenině se hodí všechno a vždcky to dostane trochu jinou
chuť, v tom je pro mě kouzlo obyčejných zeleninových placiček.