Poslední dobou jsem si oblíbila východní kuchyni a tak po pár indických
receptech přišla na řadu Srí lanka. Recepty si samozřejmě hledám na
internetu a objevila jsem stránky
http://www.authenticworldfood.com/cz/ cestovatelky - sólistky
Bohuslavy Kosové, která na svých stránkách přináší spoustu receptů ze
zemí, které projela a ochutnala. Recepty jsou autentické, přímo z
místních kuchyní a protože se jednotlivé ingredience už dají koupit i u
nás, tak jsem začala zajímavé recepty zkoušet. Jako první jsem vyzkoušela
lilkové kari a bylo opravdu moc dobré.
Suroviny:
1 velký lilek (nebo 8 malých srílanských), 1 menší červená cibule
nakrájená na nudličky, 3 zelené chilli papričky, 2 rajčata nakrájená na
kousky, 1 lžička mletého římského kmínu, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžička
mletého chilli, 8 kari listů, sůl, 1 list pandanu natrhaný na kousky
(nemusí být), kokosový nebo rostlinný olej, 150 ml kokosového mléka
Postup:
Nakrájíme lilek na hranolky a smícháme ho se všemi ingrediencemi.
Zalijeme kokosovým mlékem a vodou tak, aby byla zelenina ze 2/3 ponořená.
Vaříme na mírném ohni 20 minut. Podáváme s rýží nebo pečivem, pokud by to
byly nějaké druhy indických placek, bylo by to super.
To bych nebyla já, abych neměla úpravy. Jednu zásadní - nedala jsem mleté
chilli a dala jsem jen jednu papričku a i tak to bylo pálivé docela dost.
Možná zelené papričky nepálí, ale ty moje červené pálily jako čert. A pak
jsem to vařila asi 40 minut, nemám ráda tvrdou zeleninu, i když lilku to
nehrozí, ale třeba cibuli chci mít měkkčí, takže právě proto jsem
protáhla dobu vaření. A taky se hezky odpařila voda a omáčka se mírně
zahustila.