Občas se nechám zlákat receptem napsaným na
sáčku s kořením. Tento recept můžete najít na každém sáčku s kořením WOK
a můžu ho vřele doporučit, moc mi chutnal. Protože je vegetariánský, tak
tam maso nehledejte, ale smažená cuketa se dá masem lehce nahradit a to
určitě přivítají členové vaší rodiny, kteří by cuketu nesnědli ani
náhodou.
Potřebujete: 2 střední cukety, 100 g žampiónů, lžíce sterilované
kukuřice, 2 lžíce sterilovaných fazolových lusků, 1/2 pórku, 2 stroužky
česneku, 3 lžičky směsi WOK, 1 dcl dezertního vína, lžička soli, lžíce
sójové omáčky, lžička škrobové moučky, 3 lžíce oleje, 1 paprika kapie,
lžíce sójových výhonků, 1 vejce.
Postup: Oloupané cukety nakrájíme na široké nudle, vejce smícháme se
škrobem a cukety v této směsi obalujeme a smažíme do růžova na rozpáleném
oleji. Osmažené necháme na sítku okapat. Sice to v receptu nepíšou, ale
když nakrájíte cuketu, je dobré ji posolit, nechat tzv. vyplakat, aby
pustila vodu, pak osušit a teprve potom jsem ji obalovala a smažila. Do
pánve wok dáme zbytek oleje, přidáme na nudličky pokrájenou papriku,
pórek, na plátky žampióny, česnek, kukuřici a výhonky a za stálého
míchání chvíli dusíme. Přidáme osmažené cukety a zalijeme zálivkou,
kterou jsme připravili z vína, sójové omáčky, koření a soli, necháme
přejít varem a můžeme podávat. K jídlu se hodí rýže nebo nudle.
A protože jsem se rozhodla tohle jídlo uvařit zcela náhle, bez větší
přípravy, a neměla jsem všechny suroviny při ruce, tak v mém jídle chybí
žampióny a sójové výhonky. Fazolky jsem nahradila hráškem, ale postup a
vše ostatní jsem dodržela. Myslím, že chuť se tím nijak výrazně
nezměnila, protože koření je silně aromatické, jemně pálivé a tak dodá
jídlu typickou chuť, pozor ať to nepřeženete. Protože já jsem chtěla toto
jídlo zkusit, uvařila jsem ho jen z jedné cukety a ubrala i lžičku
koření, ale mohla jsem ubrat i víc, koření je opravdu silné i když
dobré.