Vaječný punč



V letošním adventním čase jsme navštívili Drážďany, moc se mi tam nechtělo, jezdí tam každý, ale nebyla jsem tam a je to blízko, tak jsme jeli. Nelituji, trhy jsou tam moc pěkné a kromě klasického svařeného vína jsme ochutnali i vaječný punč. Moc nám chutnal a tak kamarádka našla recept, který by mohl být on a já jsem taky pohledala, něco málo doplnila a tady je: Suroviny: 1/2 lahve vaječného koňaku, 1/4 litru sladkého bílého vína (Muskat Ottonel), 1/4 litru šťávy z pomeranče, 1 vanilkový cukr, cukr na doslazení, kousek celé skořice a 5 hřebíčků.

Postup: Připravte si vodní lázeň, do ní dejte hrnec s vínem a pom. šťávou, přidejte van. cukr, skořici a hřebíčky, zamíchejte a nechte prohřát. Pak pomalu, s metličkou v ruce přimíchávejte vaječný koňak, a míchejte až do konce, aby se nesrazil, komu se zdá málo sladké, přislaďte si, já přidala jen jednu lžičku cukru. Když už je to všechno horké, nalijte do hrnečku, udělejte čepici ze šlehačky, posypte skořicí a můžete konzumovat. Příště bych asi zvolila jiné víno, možná nějaký sladký tokaj, ten muškát byl výraznější, koření být nemuselo, ale nevadilo, pom. šťávu jsem poctivě vymačkala, ale našla jsem recept i s pomerančovým džusem, takže na experimentování je ještě prostor, nicméně vaječný punč chutnal báječně a vypadal stejně jako v Drážďanech, no podívejte :-).