V letošním adventním čase jsme navštívili Drážďany, moc se mi tam
nechtělo, jezdí tam každý, ale nebyla jsem tam a je to blízko, tak jsme
jeli. Nelituji, trhy jsou tam moc pěkné a kromě klasického svařeného vína
jsme ochutnali i vaječný punč. Moc nám chutnal a tak kamarádka našla
recept, který by mohl být on a já jsem taky pohledala, něco málo doplnila
a tady je:
Suroviny: 1/2 lahve vaječného koňaku, 1/4 litru sladkého bílého vína
(Muskat Ottonel), 1/4 litru šťávy z pomeranče, 1 vanilkový cukr, cukr
na doslazení, kousek celé skořice a 5 hřebíčků.
Postup: Připravte si vodní lázeň, do ní dejte hrnec s vínem a pom.
šťávou, přidejte van. cukr, skořici a hřebíčky, zamíchejte a nechte
prohřát. Pak pomalu, s metličkou v ruce přimíchávejte vaječný koňak, a
míchejte až do konce, aby se nesrazil, komu se zdá málo sladké, přislaďte
si, já přidala jen jednu lžičku cukru. Když už je to všechno horké,
nalijte do hrnečku, udělejte čepici ze šlehačky, posypte skořicí a můžete
konzumovat. Příště bych asi zvolila jiné víno, možná nějaký sladký tokaj,
ten muškát byl výraznější, koření být nemuselo, ale nevadilo, pom. šťávu
jsem poctivě vymačkala, ale našla jsem recept i s pomerančovým džusem,
takže na experimentování je ještě prostor, nicméně vaječný punč chutnal
báječně a vypadal stejně jako v Drážďanech, no podívejte :-).