Tzatziki



Kdo by dnes neznal řecké jídlo tzatziki. Zabydlelo se i v našich končinách a to nejen v řeckých restauracích, kde často slouží jako předkrm, ale i v domácnostech. Uveřejňuji zde recept z kuchařky Domácí řecká kuchyně od autorky Veroniky Hájkové a George Agathonikiadise a řekla bych, že se tzatziki snad ani jinak udělat nedají, ale na netu můžete najít i takové, do kterých se přidává navíc máta nebo citrónová šťáva. Nevím, jestli je to správně, ale předpokládám, že co domácnost, to jiné tzatziki, je to jako s bramborovým salátem :-).

Suroviny:
1 větší salátová okurka, 2 balení řeckého jogurtu á 170 g (lze nahradit 1 českým jogurtem a 1 kysanou smetanou), 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného nebo jablečného octa, 2-4 stroužky česneku nebo podle chuti, sůl, pepř, kopr - podle chutí, ale doporučuje se s ním nešetřit

Postup:
Na struhadle s velkými otvory nastrouháme oloupanou okurku a necháme ji pustit vodu (vypijte nebo přidejte do salátu). Do jogurtu zamícháme sůl, pepř, olej, kopr a najemno nastrouhaný česnek. Do této směsi pak přimícháme vymačkanou okurku. Necháme chvíli odstát, aby se chutě propojily, dozdobíme koprem a olivami a podáváme s čerstvým pečivem. Ačkoli mám Řecko moc ráda, olivy, které tam najdete skoro ve všem, moc ráda nemám. Lépe řečeno, doma je nejím vůbec, ale v Řecku je sním v přiměřené míře, tam mi to nějak míň vadí.