Kdo by dnes neznal řecké jídlo tzatziki. Zabydlelo se i v našich
končinách a to nejen v řeckých restauracích, kde často slouží jako
předkrm, ale i v domácnostech. Uveřejňuji zde recept z kuchařky Domácí
řecká kuchyně od autorky Veroniky Hájkové a George Agathonikiadise a
řekla bych, že se tzatziki snad ani jinak udělat nedají, ale na netu
můžete najít i takové, do kterých se přidává navíc máta nebo citrónová
šťáva. Nevím, jestli je to správně, ale předpokládám, že co domácnost, to
jiné tzatziki, je to jako s bramborovým salátem :-).
Suroviny:
1 větší salátová okurka, 2 balení řeckého jogurtu á 170 g (lze nahradit
1 českým jogurtem a 1 kysanou smetanou), 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce
vinného nebo jablečného octa, 2-4 stroužky česneku nebo podle chuti, sůl,
pepř, kopr - podle chutí, ale doporučuje se s ním nešetřit
Postup:
Na struhadle s velkými otvory nastrouháme oloupanou okurku a
necháme ji pustit vodu (vypijte nebo přidejte do salátu). Do jogurtu
zamícháme sůl, pepř, olej, kopr a najemno nastrouhaný česnek. Do této
směsi pak přimícháme vymačkanou okurku. Necháme chvíli odstát, aby
se chutě propojily, dozdobíme koprem a olivami a podáváme s čerstvým
pečivem. Ačkoli mám Řecko moc ráda, olivy, které tam najdete skoro ve
všem, moc ráda nemám. Lépe řečeno, doma je nejím vůbec, ale v Řecku je
sním v přiměřené míře, tam mi to nějak míň vadí.