Suroviny: 4 ks tavených sýrů (i nízkotučných),
olej, kousek nivy (5-10 dkg), mléko nebo smetana.
Na pánev nalejeme trošku oleje a položíme na něj tavený sýr. Rozkrájíme
ho nožem nebo měchačkou a necháme pomalu roztavit na mírném ohni, stále mícháme. Přilijeme
mléko, můžeme použít i smetanu, ale pokud chceme trošku dietnější variantu, tak
mléko stačí. Postupně přiléváme tolik mléka, kolik chceme mít omáčky, stále mícháme,
až se sýr roztaví. Malé hrudky taveného sýra nevadí, někdy se nepodaří ho roztavit úplně.
Nakonec přidáme nastrouhanou nebo rozdrobenou nivu, necháme pár minut roztavit, popř.
ještě zředíme mlékem, protože sýr opět omáčku zahustí. Nesolit na začátku, sýry jsou
slané dost, pokud by to nestačilo, osolte až teď na konci vaření. Do téhle omáčky
obvykle zamíchám na cibulce opečené nudličky kuřecího masa, ale není to nutnost,
když vařím jen rychlou večeři, stačí jen těstoviny přelité touto
omáčkou.