Už dlouho jsem se chystala připravit sushi, máme ho rádi a přece
jen je to trochu dražší pochoutka, zvlášť, když si ji jdete
koupit. Ale když se připraví doma, tak to není zas tak hrozné,
navíc vám zůstanou některé ingredience na další použití, tak ani
vyšší vstupní cena není tak hrozná, když se pak rozloží do
několika jídel. Mám kamarádky, které sushi dělají a říkají, že to není na
přípravu složité jídlo, musím jim dát za pravdu, akorát musíte mít
všechny suroviny a trošku šikovné ruce na zamotání válečku.
POSTUP JSEM NEFOTILA ANI NEPOPISOVALA, na webu je spousta stránek s
podrobným popisem, postupem, jednotlivými názvy,
co všechno můžete
použít a jak to zkombinovat, jsou u toho i internetové obchody, takže si
prostudujte následují weby, udělala jsem to také:
http://www.e-sushi.cz/
http://www.levnesushi.cz/
Potřebujete:
bambusovou podložku na rolování, balíček mořských řas Nori - čtverců,
rýži na sushi, rýžový ocet, naložený zázvor, wasabi křen, sójová omáčka
- nejlépe Kikkoman,
houby shitake, syrový nebo uzený tuňák nebo losos, salátová okurka,
avokádo, mrkev.
Na první pokus jsem byla poctivá a opravdu jsem nakoupila všechny
suroviny, které čtete výše, ale dočtete se, že pokud neseženete rýžový
ocet (mají velké supermarkety Tesco), jde použít i jablečný ocet a
opravdu vám stačí salátová okurka a nemusíte utrácet za avokádo, jeho
chuť není výrazná, nijak by mi tam nechybělo. Sójovku jsem koupila
Kikkoman, ale myslím, že i obyčejná by stačila, houby shitake udělaly na
řezu hezký obrázek, chuťově by tam pro mě taky nemuseli být. Také masa
kupte jen kousek, budete potřebovat opravdu jen 3-4 proužky, kupte
čerstvé, nemělo by se používat mražené. Nejdůležitější je asi rýže,
opravdu kupte tu, která je určená na sushi, protože ta jediná se vám bude
správně lepit, koupila jsem si sice balíček v asijském koutku Tesca, ale
vyzkoušela jsem i rýži na sushi od firmy Lagris, kupovala jsem ji v Bille
a cenově je o polovinu levnější, než originál a lepila až až. A když jsem
to všechno měla připravené, nakrájené, rýži uvařenou, tak jsem to podle
obrázků zamotala, nakrájela, připravila sóju, wasabi a zázvor a hody
mohly začít. Byla jsem moc spokojená, protože se to povedlo, jak chuťově,
tak esteticky. Udělala jsem klasické maki, obrácené maki - california
rolls (obalované v opraženém sezamovém semínku) a nakonec i pár kousků
nigiri s uzeným lososem.
Závěrem: na čem ušetřit a přesto si pochutnat? Stačí koupit rýži Lagris,
jablečný ocet, salátovou okurku, mrkev, řasy, kousek masa, wasabi a
zázvor (mrkněte k Číňanům do obchodu, někteří dováží také a za dobré
ceny), obyčejnou sójovku a řekla bych, že jste se dostanete na cenu
okolo 300 korun, ale z půl kila rýže uděláte tolik sushi, že byste za něj
dali v restauraci určitě dvojnásobek. A to vám řasy, ocet, wasabi,
sójovka a zázvor ještě zbydou na další várky.