Špenátová roláda



Špenátovou roládu jsem chtěla udělat už dlouho, konečně nastal ten pravý čas. Ale protože já jsem neměla dost času, hledala jsem mezi tou spoustou receptů na webu tu nejjednodušší a myslím, že jsem ji našla zde: http://recepty.vareni.cz/spenatova-rolada-se-syrovou-naplni/. Tentokrát jsem dokonce ani nic moc neměnila, jen jsem přidávala ingredience, protože jsem chtěla, aby byla roláda co nejdelší a dělala jsem ji na největší plech, co jsem doma měla.

Suroviny:
V originále: na těsto - 3 vejce, 120 g pol. mouky, 400 g špenátového protlaku mraženého, 3 stroužky česneku, sůl, pepř. Na náplň - 250 g taveného sýra, 125 g másla, 1 cibule, 1 vejce natvrdo.
Moje verze: ve všem stejná, jen 1 špenát vážil 450 g, přidala jsem 1 vejce do těsta, takže celkem 4, 6 stroužků česneku, samozřejmě i pár lžic mouky navíc, bohužel nevím přesně, těsto mělo konzistenci piškotového těsta. Do náplně jsem přidala další vejce natvrdo, takže 2 a dovnitř jsem kvůli barvě dala pár proužků červené papriky.

Postup:
Do rozmraženého špenátu vmícháme žloutky, mouku, česnek, osolíme, opepříme. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do těsta. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě 12 minut na 180 stupňů. Po vytažení z trouby necháme trochu ochladnout a ještě v pečícím papíru zlehka zatočte do tvaru rolády a nechte vychladnout. Změklé máslo utřete se sýrem, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nastrouhané vejce, dosolte, příp. dopepřete a namažte na otevřenou roládu, pak zarolujte a dejte do lednice ztuhnout. Já jsem z tohoto množství získala roládu dlouhou 40 cm (zatíčel jsem ji na délku plechu) a nakrájelo se z toho asi 25 kousků.