Špenátovou roládu jsem chtěla udělat už dlouho, konečně nastal ten
pravý čas. Ale protože já jsem neměla dost času, hledala jsem mezi tou
spoustou receptů na webu tu nejjednodušší a myslím, že jsem ji našla zde:
http://recepty.vareni.cz/spenatova-rolada-se-syrovou-naplni/.
Tentokrát jsem dokonce ani nic moc neměnila, jen jsem přidávala
ingredience, protože jsem chtěla, aby byla roláda co nejdelší a dělala
jsem ji na největší plech, co jsem doma měla.
Suroviny:
V originále: na těsto - 3 vejce, 120 g pol. mouky, 400 g špenátového
protlaku mraženého, 3 stroužky česneku, sůl, pepř. Na náplň - 250 g
taveného sýra, 125 g másla, 1 cibule, 1 vejce natvrdo.
Moje verze: ve všem stejná, jen 1 špenát vážil 450 g, přidala jsem 1
vejce do těsta, takže celkem 4, 6 stroužků česneku, samozřejmě i pár
lžic mouky navíc, bohužel nevím přesně, těsto mělo konzistenci
piškotového těsta. Do náplně jsem přidala další vejce natvrdo, takže 2 a
dovnitř jsem kvůli barvě dala pár proužků červené papriky.
Postup:
Do rozmraženého špenátu vmícháme žloutky, mouku, česnek, osolíme,
opepříme. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do těsta. Těsto nalijeme na
plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě 12 minut na 180
stupňů. Po vytažení z trouby necháme trochu ochladnout a ještě v pečícím
papíru zlehka zatočte do tvaru rolády a nechte vychladnout. Změklé máslo
utřete se sýrem, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nastrouhané vejce,
dosolte, příp. dopepřete a namažte na otevřenou roládu, pak zarolujte a
dejte do lednice ztuhnout. Já jsem z tohoto množství získala roládu
dlouhou 40 cm (zatíčel jsem ji na délku plechu) a nakrájelo se z toho asi
25 kousků.