Špagety už jednou v mém jídelníčku najdete, ale
to je pikantnější varianta, teď vám představím tu druhou, spíše dětskou.
Recept jsem objevila před dlouhým časem v časopisu Vlasta, každý rok se z
vystříhaných receptů dala svázat malá kuchařka. Jednou za čas se objevil
i recept od známé osobnosti, dnes je to na denním pořádku, ale před 20
lety žádný herec nebo zpěvák kuchařky nevydával. Tento je od zpěváka
Jiřího Helekala, zda je to jeho vlastní recept či odněkud převzatý už
nevím, protože jsem originál ztratila, což nevadí, protože ho už umím
nazpaměť.
Co potřebujeme: rajský protlak (1 větší nebo 2 menší konzervy), 1 cibule,
3 stroužky česneku, měkký salám, hořčice, olej, sůl, paprika sladká i
pálivá, majoránka, oregano, tymián, kari, pepř, voda nebo vývar, cukr,
mouka, sardelová pasta.
Postup: na oleji zpěníme cibulku, přidáme
rozmačkaný česnek a všechno koření (zhruba po lžičce od každého -
oregano, majoránka, pepř, tymián, paprika, kari), sardelovou pastu (já
nedávám, stejně jako nedávám pálivou papriku a šetřím i pepřem, od
malička to jedly děti), posolíme, pokud jsme dali pastu, tak se solí
opatrně, je dost slaná. Protlak smícháme s 1 lžičkou cukru a 2 lžičkami
hořčice, přilijeme do hrnce, přidáme vodu nebo vývar. Množství vody
záleží na tom, kolik chcete mít omáčky, já jí dělám víc, protože nám se
špagetami chutná víc omáčky, ale už jsem vyzkoušela i variantu nechat
odpařit vodu a vznikne hustější omáčka, kterou nemusíme zahušťovat a tak
to bylo i v původním receptu. Asi po 20 minutách vaření, když se všechny
přísady spojí a cibulka je měkká, přidáme nakrájený salám na nudličky
nebo na kostičky nebo jak chcete a necháme ještě chvilku vařit. Pokud to
omáčka potřebuje, zahustíme ji 2 lžícemi mouky rozmíchané asi v 1 dcl
vody, popř. můžete použít i škrobovou moučku. A je to hotovo, podáváme se
špagetami nebo jinými těstovinami, přelijeme omáčkou a já osobně, ačkoli
mám ráda i jiné druhy omáček, si špagety přímo ponořím do omáčky. Tak to
mám ráda. :-)