Nepatřím k lidem, kteří neustále propagují zdravou výživu a nedají
si nic jiného než sójové boby, mrkev, cuketu a salát, naopak, velice ráda
jím i méně zdravé jídlo, ale to mi nebrání v tom, zkusit i recepty, kde
se sója nebo cuketa nachází. Ale to jste si jiště už všimli z mých
receptů. Tuto sójovou čínu dělám už léta a někdy ji udělám z kuřecího
masa a jindy ze sójových nudliček. Rozdíl tady je, ale nám nevadí a tak
občas udělám záměnu za maso. Sója má jednu výbornou vlastnost, sama o
sobě nemá žádnou chuť a dobře převezme chutě, které k ní přidáme. Takže s
úspěchem můžete rozemleté sójové boby použít do karbanátku nebo
bramboráku a nikdo to nepozná (vyzkoušeno). Já tvrdím, že sója se dá
připravit velice chutně, ale musí se vědět, kudy na to, tak snad můj
recept pomůže k osvětě.
Suroviny: sójové nudličky - 1 sáček, 2 cibule, 2 vejce, 1-2 dcl oleje, 2
lžíce maizeny, sójová omáčka, worchester, magi, chilli omáčka, chilli v
prášku, kari, pepř mletý, paprika sladká, paprika pálivá, sůl.
Sójové nudličky vysypeme do hrnce s vařící vodou a lžící maggi,
povaříme dle návodu, cca 10 minut. Scedíme, necháme trochu ochladnout a
já dělám to, že je ještě vyždímám, jen tak v hrsti, co to jde, přece jen
množství vody, co sója nasaje, není v pokrmu to nejchutnější, proto to
možná lidem tak vadí a připadá jim, že jí houbu. Takže já ždímám a širší
nudličky krájím ještě na tenčí. Nakrájíme cibuli na větší kousky a
vmícháme do nudliček v míse. Do většího hrnku nalejeme olej, přidáme 2
celá vejce, rozkvedláme, přilejeme velkou lžíci maggi a worchesteru, 2
lžíce sójové omáčky, trochu chilli omáčky (nemusí být, stačí práškové
chilli nebo naopak). Prášková koření přidáváme po malých lžičkách, po
dvou od sladké papriky, kari a soli, po jedné anebo i míň, podle toho,
jak pálivé jídlo chcete, pak přidáme chilli, pepř a papriku pálivou.
Nakonek 2 lžíce maizeny do slaných jídel a pořádně zamícháme, aby
nezůstaly hrudky. Nalijeme na maso - sóju do mísy, promícháme, přikryjeme
pokličkou a dáme do lednice nejlépe do druhého dne. Takhle naložená čína
ale vydrží i týden, je jedno, jestli je z masa anebo ze sójy.
Na pánvi pak smažím vždy jen tolik porcí, kolik chci servírovat, většinou
jednu nebo dvě, není už potřeba dávat na pánev moc oleje, pokud je ho
dostatek v nálevu, to už uvidíte sami, jak maso "plave". Doba smažení
je podobná jako u kuřecího masa, promíchávejte a smažte ze všechn
stran, i když sója je vlastně už hotová, není uvnitř syrová, tak se
dá osmažit stejně jako maso, poznáte to podle barvy, trochu ztmavne. Jako
přílohu máme obvykle rýži, ale není nutno, dá se to jíst i s chlebem.