Že se dá do rolády zamotat téměř cokoli a že se
dá udělat téměř z jakéhokoli masa, to je asi známá věc. Proto bývají tak
oblíbené, můžete spotřebovat i malé zbytky z lednice. I když je z mletého
masa, kupodivu jde zamotat líp než leckterá masová, kterou musím omotat
nití, aby trošku držela pohromadě. To tady odpadá, pravda, mleté maso i
po zahuštění se trošku rozplácne, ale to nevadí, hlavně, že to
chutná.
Potřebujeme: 1 kg mletého (vepřové a hovězí), 1 vejce, koření do
mletých mas, sůl, pepř, strouhanka, 15-20 dkg šunkového salámu (můžete
použít i junior nebo gothaj), asi 10-15 dkg plátkového sýra, hořčice,
máslo, voda.
Postup: mleté maso smícháme v míse s 1 vejcem, solí, pepřem, kořením do
mletých mas a se strouhankou tak, aby utvořilo husté těsto. Těsto
přeneseme na alobal a vytvarujeme obdélník. Ten pak potřeme hořčicí,
poklademe plátky šunkového salámu a plátkového sýra. Potom pomocí alobalu
zavineme a na alobalu přeneseme do pekáče, do kterého jsme nalili trochu
vody. Výhoda přenesení rolády na alobalu je ta, že když jí položíte do
pekáče, můžete alobal z jedné strany utrhnout a ten krátký zbytek z druhé
strany z pekáče vytáhnout. A roláda zůstane celá. :-) Přímo v pekáči
můžeme ještě dotvarovat, hlavně oba dva konce zalepíme masem, aby
nevytekl sýr, když si namočíte ruce do vody, tak to půjde dobře, maso se
nebude lepit. Do pekáčku přidáme máslo, asi půlku osminky, a dáme péct do
trouby. Pečeme zhruba hodinu a 1/4 při 200 stupních, občas zkontrolujeme,
podlijeme vodou, polijeme po povrchu a to je všechno. Podáváme se
šťouchanými bramborami nebo s chlebem.