Romanesco



Dnes vám nepřináším přímo recept, ale spíš takovou zajímavost. Jedná se o zeleninu romanesco, není příliš častá v našich obchodech, ale sem tam se objeví a mě vždy fascinovala svým tvarem, špičatými kužely, na kterých jsou stále menší a menší a na nich zase menší........ Kdybych nevěděla, že se tahle zelenina dá i jíst, asi bych ji brala jako moc hezky výtvarně pojatou rostlinu. Ale jíst se dá, je to nejbližší příbuzný květáku a vzdálenější brokolice, chuťově něco mezi. Jak vidíte z obrázku, dá se také rozebrat na jednotlivé růžičky, ty se pak můžou uvařit ve vodě nebo v páře. Jelikož jsou růžičky trochu menší, než když rozeberu květák a ty největší květákové růžičky vařím trošku déle, než ty menší, pak romanesco je za 10 minutek skoro rozvařené, takže raději míň. Část jsme ochutnali syrovou (dá se také jíst), část uvařenou a mám ještě poslední kus, se kterým nevím, co si počnu, takže až něco vymyslím nebo se inspiruji, tak sem dodám i recept. Nakonec jsem použila romanesco jako zeleninovou přílohu k osmaženému lososu, kterého jsem dělala včera a celý se nesnědl, hle a zdravá večeře je na světě.