Batáty jsem chtěla vyzkoušet už dlouho a tak jsem si na ně vyhlídla tuto
indickou polévku, poslední dobou mě indická kuchyně zajímá opravdu hodně
a taky mi hodně chutná :-D. Recept mám z webu prozeny.cz, takže nevím,
odkud je originál, ale to až tak nevadí, hlavně, že je to dobrota. Dávám
odkaz na původní recept a musím říci, že indická kuchyně je zatím jediná,
kde nedělám nějaké odchylky nebo svoje úpravy, třeba to přijde, zatím ale
recepty dodržuji (víceméně) a věřím, že se mi tak podaří přiblížit se
autentické chuti indických jídel. Takže, tady jsem ho našla:
https://www.prozeny.cz/clanek/brambory-jinak-naucte-se-varit-bajecna-jidla-z-batatu-13950.
Suroviny na 4 porce:
1 cibuli, čerstvý zázvor, 1 chilli papričku, 3 lžíce oleje, 1 sladkou
bramboru (batát), 2 mrkve, 2 stroužky česneku, 2 lžíce kari, konzervu
drcených rajčat, 750 ml vody, 1 lžíci citronové šťávy, sůl, pepř, čerstvý
koriandr. Místo cibule jsem použila pórek, taky dobrý.
Postup:
Najemno nakrájenou cibuli, zázvor a chilli necháme zesklovatět na oleji,
přidáme batát na kostičky a mrkev na půlkolečka, česnek pokrájený
nadrobno a kari koření. Necháme chvilku provařit a zalejeme
konzervovanými rajčaty i se šťávou, osolíme. Vaříme, dokud zelenina
nezměkne, pokud máte radši krémové polévky, ponorným mixérem na závěr
rozmixujte. Podle chuti dosolíme, opepříme a přidáme citronovou šťávu.
Podáváme posypané čerstvým koriandrem. Já jsem nemixovala, nechala jsem
všechnu zeleninu vcelku, rajčata a částečně i batáty se trošku rozvařily,
takže polévku zahustily samy. Poprvé jsem ji uvařila tak akorát, ale
podruhé jsem dala trochu víc zázvoru, tak hezky pálila, pro zimní dny jak
dělaná.