Parmigiana di Melanzane

Zapečený lilek se sýrem




Léto se chýlí ke konci a možná jste ze zahrádky sklidili i nějakou tu cuketu nebo lilek. Nedávno jsem našla v jedné italské kuchařce tento recept a protože není vůbec těžký a navíc je chutný, teda pokud jíte cuketu a lilek, můžete ho zkusit. Recept by měl být jen z lilku, ale zrovna jsem měla i cuketu, tak jsem je zkombinovala, ničemu to neublížilo.

Suroviny: 1-2 lilky, 1 větší cuketa, 3 balíčky mozzarelly, 1 svazek bazalky, 1 velká konzerva oloupaných rajčat nebo 5 velkých, čerstvých, oloupaných rajčat, pepř, sůl, 2-3 lžíce mouky, 10 lžic olivového oleje, 50 g nastrouhaného parmezánu (můžeme nahradit eidamem).

Lilky a cukety oloupeme a podélně nakrájíme na 1/5 cm silné plátky. Posolíme a necháme asi 15 minut odležet. Mezitím dáme okapat sýr a nakrájíme také na plátky, zhruba stejně silné. Rajčata nakrájíme na malé kousky, pokud jsou z konzervy, jinak čerstvá nakrojíme (viz obrázek) a ponoříme do vroucí vody na pár minut, pak jdou dobře sloupnout. Oloupeme a nakrájíme na malé kousky, uvnitř je docela dost tekutiny, doporučuji slít vodu z rajčat, jinak bude pokrm plavat ve vodě. Bazalku jemně posekáme popř. si připravíme sušenou jako já, protože zrovna když jsem si jí potřebovala koupit čerstvou, tak jí neměli. Rajčata okořeníme bazalkou, solí a pepřem. Mezitím lilek a cuketa pustily vodu, odsajeme ji papírovou utěrkou, lehce plátky obalíme v mouce (nemusí být) a osmažíme na pánvi s trochou oleje. Pozor, lilek se chová trochu jinak než cuketa, pokud na pánev vlijete olej, lilek ho všechen nasaje, cuketa ne. A tak se může lehce stát, že jídlo bude těžké a nebude zas tak moc chutné, i to je moje zkušenost, když jsem ho dělala poprvé, udělala jsem právě tuto chybu. Takže jsem to tentokrát udělala takto: lilek jsem na pánvi opekla nasucho a cuketu na malém množství olivového oleje, ale opravdu malém.

Na dno zapékací misky nalejeme olivový olej, opět málo, tak 2 lžíce a pak dáme vrstvu lilků, rozprostřeme rajčata, poklademe plátky sýra, opět plátky lilku nebo cukety, rajčat a mozzarelly. Opakujeme podle množství surovin, končíme sýrem. V původním receptu by se měla směs ještě za syrova zasypat parmezánem a dát zapéct, já volím jiný postup, strouhaný sýr dávám zapéct na posledních 10 minut pečení, nenechávám ho celou dobu, občas se po krajích spálí a nám chutná spíš jen roztavený a mírně zapečený, ale jinak si ho udělejte jak je libo. Pokapejte trochou oleje a dejte do trouby tak na 1/2 - 3/4 hodiny zapéct. Teplotu jsem si zapomněla zapsat, ale moje oblíbená je mezi 180 - 200 stupni a jak říkají kuchaři (slyšela jsem to v jednom pořadu) 180 je teplota, která nikdy nic nezkazí, tak to asi tak bude.

Po upečení nechte tak 10 minut vychladnout, jinak se vám to bude špatně krájet, ale ono to ani po 10 minutách nepůjde o moc líp :-)) což však nikomu nevadí, hlavně, že to chutná. Na posledním obrázku je porce ukrojená druhý den po vyndání z ledničky, tudíž drží hezky tvar, ale po rozpečení v troubě ho stejně ztratí. Tak dobrou chuť, stačí bageta nebo kousek chleba nebo to můžete jíst samotné jako lehkou letní večeři.