Krémové polévky mám ráda a tak přišla řada i na mrkev. A protože je to v
takovém indickém tónu, což já můžu, do jídelníčku ji zařazuji poměrně
často. Receptů najdete hodně, ale já dávám přednost tomu se zázvorem, ať
to má říz.
Suroviny:
0,5 kg mrkve, 1 cibule, cca 0,3 l vody, sůl, pepř, kari, kurkuma,
koriandr mletý, čertovo lejno, smetana nebo zakysanka, kostka bujónu,
čerstvý zázvor.
Postup:
Jako na všech krémových polévkách není ani na této nic složitého,
osmahnout cibuli, naházet na ni zázvor (zkuste nedávat ty dlouhé nitě,
nerozmixují se) a kurkumu, nechat rozvonět, pak pokrájenou mrkev a
brambory a bujón, přidat všechno koření a uvařit do měkka. Většinou
bujón nedávám, je v té polévce tolik koření, že není potřeba přidávat
další chutě. Nakonec rozmixovat, přidat smetanu nebo zakysanku, tu také
rozmixuji a polévka je na světě.