Už ani nevím, odkud na mě vyskočil tenhle recept, ale já mám orientální,
japonskou, indickou, vietnamskou i čínskou kuchyni ráda, takže jsem
neváhala a šla jsem zkusit japonský elixír mládí - polévku miso. Bohužel,
nevím ani odkud jsem vzala recept, ale pravděpodobně to bude z Apetitu:
http://www.apetitonline.cz/recepty/2640-japonska-polevka-miso-s-morskou-rasou-wakame.html.
Suroviny:
řasa wakame, 2-3 druhy kořenové zeleniny, 750 ml zeleninového vývaru, 4
lžičky miso pasty, zelená nať, 3-4 čerstvé houby nebo sušené houby
šitake, čerstvý zázvor - asi 2 cm, zeleninový vývar - pokud nemáte tak 1
kostku zeleninového bujónu.
Jak už je zvykem, opět mám nějaké úpravy, ne přímo úpravy, jen jsem
neměla houby a řasu wakame jsem vyměnila za řasu nori a zelené natě jsem
bohužel taky neměla, ale já si na ně moc nepotrpím, takže mě osobně
nechyběly.
Postup:
A pak už jsem vše dělala jako je v receptu, zeleninový vývar, do
něj na nudličky pokrájenou zeleninu, v části odebraného vývaru jsem
rozpustila pastu miso a zamíchala do polévky. Do této chvíle nesolte,
pasta je slaná, tak abyste to nepřehnali. Zelenina by neměla být
rozvařená, taková akorát na skus, pevnější, ale ne už tvrdá, před koncem
přidáme na kostičky nakrájenou řasu a v receptu se píše pár kapek čerstvé
zázvorové šťávy. Ale asi jsem použila jiný recept, protože tam bylo ke
konci přidat i pár tenkých nudliček zázvoru plus šťávu, což jsem udělala.
A chutť byla s tím zázvorem opravdu zvláštní, ale lahodná. Polévka se
krásně hodí pro zimní, sychravé dny, když ji budete jíst hodně teplou,
bude vás dlouho hřát v břiše :-).