Taky občas pořádáte nějakou tu zahradní party nebo zkrátka jen takové
posezení s přáteli? Já jsem se na tu naši rozhodla udělat masové
jednohubky, měla jsem na to tu správnou náladu a tak jsem stála u plotny
několik hodin a matlala a matlala. Ano, je to trošku náročnější, protože
jsem si vymyslela malé jednohubky, tudíž to zabralo víc času, než jsem to
všechno připravila, zabalila, vytvarovala, upekla, nakonec - všechny ty
výtvory neměly víc než 3 cm v průměru, tak není divu, ale vy můžete
dělat kapánek větší jednohubky. Stálo to za to, společnost byla za prvé
překvapená z takového množství papání (to jsme si nedomluvili, bylo to
moje překvápko) a za druhé jim to chutnalo, z čehož jsem měla radost
hlavně já :-)).
Recepty nejsou vůbec složité, naopak, některé už z mé kuchařky znáte,
udělala jsem masové kuličky, kuřecí játra ve slanině a kuřecí roládky
plněné sušenými rajčaty (při jiné příležitosti jsem dělala s olivami a
byly taky bezva) a obalené ve slanině. Doplnila jsem to dvěma dresinky -
česnekovým a feferonkovým, a rajčatovým salátem, bezva na těhle
nemasových receptech je, že mají stejný základ a jen obměnami surovin
získáte pokaždé jinou chuť. A taky jsem ušetřila trochu času. Když k tomu
nakrájíte na stůl čerstvou zeleninu, můžete jí přikusovat k masu anebo
namáčet do dresinků a jíst jen tak, obojí je fajn. Pivo nebo víno na
zapití a bylo z toho moc hezké odpoledne. Jen se omlouvám, zapomněla jsem
to všechno nafotit na stole, jak to všechno vypadalo, ale to snad nevadí,
postupy jsou více, či méně k dispozici.
Kuřecí roládka plněná sušenými rajčaty nebo
olivami a obalená ve slanině
Suroviny: kuřecí prsa - podle velikosti party, já dělala ze 3 velkých
kusů prsou, sušená rajčata - 1 balení, asi vám ještě zbydou, další
variantou jsou olivy, když budou plněné papričkami, na řezu udělá
jednohubka moc hezký efekt, slanina - asi 12 plátků, grilovací koření,
sůl, pepř, voda, olej, párátka.
Do pekáčku nalijeme asi 2 lžíce oleje a 2 deci vody, získáte tím výborný
sos a nespálí se vám to, maso se musí podlévat. Vodu osolíme a posypeme
grilovacím kořením. Kuřecí prsa nakrájíme tak, abychom dostali co nejvíce
placek, tlusté max. 1 cm, mírně naklepeme nebo vyválíme válečkem na
kuřecí maso, osolíme a opepříme, doprostřed dáme sušená rajčata nebo
olivy posazené těsně vedle sebe v řadě, a opatrně zabalíme co nejmenší
roládu. Tu obalíme plátkem slaniny, pokud nestačí jeden, pokračujeme
dalším. Roládu přeneseme do pekáčku a asi 1 cm od sebe zapícháme párátka
(můžeme zapíchat i předtím). Pečeme zhruba hodinku včetně párátek, potom
vyjmeme z trouby, sos slijeme (můžete použít třeba na další pečení),
necháme vychladnout a buď hned po vychladnutí nebo až druhý den studené
nakrájíme mezi párátky, vzniknou malé roládky.
Kuličky z mletého masa
Suroviny: 1 kg mletého masa (hovězí a vepřové), koření na mletá
masa, sůl, pepř, majoránka, popř. další koření podle chuti, 3 vejce,
strouhanka, olej na fritování.
Do mletého masa rozklepneme 3 vejce, osolíme, opepříme, přidáme koření do
mletých mas, majoránku, popř. další koření. Mokrýma rukama tvarujeme
malinké kuličky, které házíme do friťáku, hotovy jsou za pár minut, jen
co zhnědnou. A to je všechno.
Kuřecí játra obalená ve slanině
Suroviny: kuřecí játra - podle velikosti party, já dělala ze 2
balení, slanina cca 30 dkg, Country koření (k dostání na trzích), sůl,
pepř, voda, olej, párátka.
Do pekáčku nalijeme asi 2 lžíce oleje a 2 deci vody, opět proto, aby se
játra nepřipalovala. Vodu osolíme a posypeme Country kořením. Kuřecí
játra nakrájíme na malé kousky, asi tak 2-3 cm velké, nesolíme, každý
kousek napíchneme na párátko. Zabalené kousky dáme do pekáčku, posypeme
Country kořením a pečeme zhruba 3/4 hodiny, potom vyjmeme z trouby, sos
slijeme (můžete použít třeba na další pečení), necháme vychladnout a je
připraveno na party.
Dresinky a rajčatový salát
Suroviny hned na všechny 3 věci najednou: 1 velká sklenice majolky, 1
velký selský jogurt, 1 velká kysaná smetana, nic nebylo light, ale jde
to i v light variantě, to jsem už taky vyzkoušela, rajčata, 3 feferonky,
palička česneku, kečup sladký, hořčice plnotučná, sůl, pepř, 3 kyselé
okurky, 2 velké cibule.
Do mísy vylejte jogurt, smetanu a majolku, trochu posolte,
opepřete a přidejte 4 stroužky česneku, na jemno pokrájené 2 cibule,
3 lžíce hořčice a 5 lžic kečupu, pořádně zamíchejte a máte základ.
Třetinu odeberte a nakrájejte do ní rajčata, tolik, kolik uznáte za
vhodné, já jich dala asi 8-9, krájím na menší kousky, aby se to dobře
jedlo. Rajčata pustí dost šťávy, takže dresink se tím zředí, o to víc
dávám rajčat. Po nějaké době ochutnejte, jak se chutě spojily, většinou
to chce přisolit, protože je tam hodně nesolených rajčat, ale dělám to až
nakonec, abych náhodou nepřesolila. Druhou třetinu dochuťte kečupem, asi
půl lahve jsem použila a 3 nadrobno nakrájenými feferonkami anebo podle
chuti, ty 3 byly tak akorát, každý nemá rád úplně pálivé, až mu hoří
pusa. Do poslední třetiny vmíchejte nadrobno nakrájené kyselé okurky a
zbytek rozmačkaného česneku. Opět volte podle svých chutí, já dávám
česneku víc, byla jsem ráda, že i společnost to přivítala. A máte hotovo,
zbývá jen koupit nějaký dobrý chleba nebo bagetu a hostina může začít.