Jedli jste někdy už lepenici? Ne? Tak teď máte
příležitost. Je to úplně jednoduché, staročeské jídlo, bez velkých nároků
na suroviny a tím pádem i na peníze a zvládne ho každý.
Na
lepenici budete potřebovat (množství je pro skleněný kulatý pekáček o
průměru 21 cm): 1/2 kg sterilovaného zelí, 6-7 středně velkých brambor,
sůl, cukr, pepř, 2 vejce, olej, 1 menší cibule, 2-3 dcl mléka, kousek
másla.
Nakrájíme cibuli nadrobno, osmahneme na oleji a přidáme
pokrájené zelí, osolíme, popř. přicukrujeme, pokud je zelí hodně kyselé a
dusíme, až je měkké a šťáva se vydusí. Mezitím očistíme a uvaříme
brambory se solí doměkka, pak je rozmačkáme s mlékem a máslem na kaši.
Dušené zelí smícháme s kaší a 1 vejcem a přendáme do kastrůlku vymazaného
olejem. Pečeme asi 1/2 hodiny při teplotě 180 stupňů, pak nalijeme na
povrch pokrmu 1 rozšlehané vejce se solí a pepřem a zapékáme další 1/4
hodiny. Hotovo, podáváme se zeleninou, zeleninovým salátem nebo s
opečenou uzeninou.