Suroviny:
1 květák, 3 středně velké brambory (nemusí být), olej nebo máslo na
jíšku, hladká nebo polohrubá mouka na jíšku, sůl, pepř, voda.
Postup:
Květák mám moc ráda a tak mám ráda i květákovou polévku, ať už
normální zeleninovou s kousky květáku nebo právě tuto krémovou. Je
jednoduchá a docela rychlá, protože květák a popř. i brambory, se uvaří
raz dva. Takže jak na to: květák rozebereme na růžičky, brambory očistíme
a nakrájíme na kousky (brambory být nemusí, ale s nimi je polévka
vydatnější), osolíme a necháme vařit zhruba 20-30 minut. Po uvaření
vyjmeme z vody, vývar nevylévejte, použijeme ho na zředění jíšky. Většinu
květáku s trochou vývaru dáme do mixéru a rozmixujeme na krém. V hrnci
usmažíme světlou jíšku, zředíme vývarem a přilijeme květákový krém.
Dochutíme solí a pepřem a nazpět do polévky vrátíme zbylé růžičky květáku
a uvařené brambory. A to je všechno :-) když si k polévce dáte čerstvý
chléb nebo bagetu, může to být i rychlý oběd nebo večeře.