Kuřecí roláda









Suroviny:
1 kuře, 4 vejce, 20-25 dkg mletého masa (vepřové a hovězí), 15 dkg šunkového salámu nebo šunky, 2 kyselé okurky, 1/2 červené nebo jiné papriky, 4 tenké drůbeží párky, 2 velké cibule, koření do mletých mas, sůl, pepř, plnotučná hořčice, koření Mexiko pro marinování masa, olej, máslo, voda.

Postup:
Rolády jsou velice vděčné jídlo, dají se naplnit čímkoli a když je zamotáte, tak se samy pečou a nevyžadují víc práce. Nejhorší na celém tomhle receptu je bezpochyby vykostění kuřete. Ale není to tak hrozné, jen to zkuste, dneska, po létech praxe, si s tím poradím za 10 minut. Pokud se vám tedy povede dostat z kuřete všechno maso i s kůží (kosti se zbytky masa hoďte do polévky) a udělat z něj co největší placku, máte vyhráno. Nebojte se prsíčka i odříznout a položit na místo, kde není maso, aby byla roláda rovnoměrná. Pokud bude potřeba, tak ji na silnějších místech naklepejte, ale není to nutné. Osolte a opepřete, pomažte vrstvou hořčice a poklaďte plátky salámu. Tím se přikryjí i místa, kde není tolik masa anebo jsou díry po stehnech. Mleté maso smíchejte s 1 vejcem, solí a kořením pro mletá masa a naneste jako další vrstvu. Ze 3 vajec umíchejte míchanici a naneste ji doprostřed rolády (viz. obrázky). Vedle poklaďte pokrájené párky, okurky, papriku a 1 cibuli, pokrájenou na proužky. Opatrně zamotejte a zavažte nití po celé délce rolády. Syrovou roládu položte do pekáčku, okolo přisypte druhou pokrájenou cibuli, kousky másla popř. oleje, podlijte vodou a maso ještě jednou posolte a opepřete zezhora. Nakonec rozmíchejte ve 3 lžících oleje asi polovinu sáčku s mexickým kořením a asi jednu třetinu namažte na roládu. Dejte péct do trouby zhruba na 190 stupňů, asi po půlhodinách roládu potírejte zbylým rozpuštěným kořením, pokud vám stejně nějaké zbyde, vylejte ho do pečícího se sosu. Podle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem, pokud děláte variantu pro děti, mexické koření není vhodné, je docela pálivé. Hotová by měla být za hodinu a půl, možná i trochu dřív, zkuste opatrně odříznout kousky masa. Po upečení odstřihněte nitě, odmotejte a roládu nařežte na plátky.

V prvních dvou řadách obrázků je postup na roládu, kterou jsem výše popsala, ve třetí řade je kapánek jiná varianta, a to místo usmažených vajec jsou tam vejce natvrdo a nepoužila jsem mleté maso (trošku se rozpadala, to mleté tomu dá pevnost) a okurku. V podstatě si ale můžete roládu naplnit tím, co máte rádi, já ji občas vylepším špalíčky tvrdého sýra nebo hermelínu uprostřed, můžete volit i více zeleniny než masa, jak je libo. Mexické koření jsem si vymyslela sama, jen tak nasypat na maso mi přišlo ostré, tak jsem ho rozpustila v oleji a už jsem u toho zůstala, někdy dokonce použiju sáček na třikrát, roláda není tak pálivá. Poslední obrázky v druhé a třetí řadě ukazují uříznutou studenou roládu, to se vždycky lépe ukrojí, když vychladne a zpevní. Dá se jíst za studena s chlebem, za tepla s brambory, rýží, bramborovou kaší, chlebem anebo s bramboráky, záleží na chuti a času.