Suroviny:
1 kuře, 4 vejce, 20-25 dkg mletého masa (vepřové a hovězí), 15 dkg
šunkového salámu nebo šunky, 2 kyselé okurky, 1/2 červené nebo jiné
papriky, 4 tenké drůbeží párky, 2 velké cibule, koření do mletých mas,
sůl, pepř, plnotučná hořčice, koření Mexiko pro marinování masa, olej,
máslo, voda.
Postup:
Rolády jsou velice vděčné jídlo, dají se naplnit čímkoli a když je
zamotáte, tak se samy pečou a nevyžadují víc práce. Nejhorší na celém
tomhle receptu je bezpochyby vykostění kuřete. Ale není to tak hrozné,
jen to zkuste, dneska, po létech praxe, si s tím poradím za 10 minut.
Pokud se vám tedy povede dostat z kuřete všechno maso i s kůží (kosti se
zbytky masa hoďte do polévky) a udělat z něj co největší placku, máte
vyhráno. Nebojte se prsíčka i odříznout a položit na místo, kde není
maso, aby byla roláda rovnoměrná. Pokud bude potřeba, tak ji na
silnějších místech naklepejte, ale není to nutné. Osolte a opepřete,
pomažte vrstvou hořčice a poklaďte plátky salámu. Tím se přikryjí i
místa, kde není tolik masa anebo jsou díry po stehnech. Mleté maso
smíchejte s 1 vejcem, solí a kořením pro mletá masa a naneste jako další
vrstvu. Ze 3 vajec umíchejte míchanici a naneste ji doprostřed rolády
(viz. obrázky). Vedle poklaďte pokrájené párky, okurky, papriku a 1
cibuli, pokrájenou na proužky. Opatrně zamotejte a zavažte nití po celé
délce rolády. Syrovou roládu položte do pekáčku, okolo přisypte druhou
pokrájenou cibuli, kousky másla popř. oleje, podlijte vodou a maso ještě
jednou posolte a opepřete zezhora. Nakonec rozmíchejte ve 3 lžících oleje
asi polovinu sáčku s mexickým kořením a asi jednu třetinu namažte na
roládu. Dejte péct do trouby zhruba na 190 stupňů, asi po půlhodinách
roládu potírejte zbylým rozpuštěným kořením, pokud vám stejně nějaké
zbyde, vylejte ho do pečícího se sosu. Podle potřeby podlévejte vodou
nebo vývarem, pokud děláte variantu pro děti, mexické koření není vhodné,
je docela pálivé. Hotová by měla být za hodinu a půl, možná i trochu
dřív, zkuste opatrně odříznout kousky masa. Po upečení odstřihněte nitě,
odmotejte a roládu nařežte na plátky.
V prvních dvou řadách obrázků je postup na roládu, kterou jsem výše
popsala, ve třetí řade je kapánek jiná varianta, a to místo usmažených
vajec jsou tam vejce natvrdo a nepoužila jsem mleté maso (trošku se
rozpadala, to mleté tomu dá pevnost) a okurku. V podstatě si ale můžete
roládu naplnit tím, co máte rádi, já ji občas vylepším špalíčky tvrdého
sýra nebo hermelínu uprostřed, můžete volit i více zeleniny než masa, jak
je libo. Mexické koření jsem si vymyslela sama, jen tak nasypat na maso
mi přišlo ostré, tak jsem ho rozpustila v oleji a už jsem u toho zůstala,
někdy dokonce použiju sáček na třikrát, roláda není tak pálivá. Poslední
obrázky v druhé a třetí řadě ukazují uříznutou studenou roládu, to se
vždycky lépe ukrojí, když vychladne a zpevní. Dá se jíst za studena s
chlebem, za tepla s brambory, rýží, bramborovou kaší, chlebem anebo s
bramboráky, záleží na chuti a času.