Dělala jsem si trochu pořádek v receptech a narazila na tento na játrový
dort. Hned jsem si vzpomněla, že jsme ho s kolegyní jednou opravdu upekly
a to druhé kolegyni k narozeninám. A protože ho mám i nafocený, navíc byl
velice dobrý, ráda se s vámi podělím o recept.
Recept jsme našly v kalendáři Petra Novotného, už nevím, z kterého roku,
ale to není důležité, takto
vypadal zkopírovaný a já vám ho přepíšu a dodám naše zkušenosti. Petr
Novotný získal, tento původně ukrajinský sváteční recept, od pana
Vladimíra, který se u volební komise nudil (malá účast voličů) a také ho
od někoho dostal.
Suroviny: 1 kg hovězích jater, 1 máslo, 10 vajec, 2 vejce natvrdo, 3
lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1/2 litru mléka, majonéza.
Játra necháme přes noc vylouhovat ve studené vodě, pak je odblaníme a
najemno pomeleme. Všleháme změklé máslo, vmícháme mouku, mléko a vajíčka,
osolíme a opepříme. Vznikne řídká hmota (jako na palačinky), z níž na
pánvi upečeme placky. Ty mažeme majonézou a skládáme je vždy po 7 kusech
na sebe. Povrch namažeme majonézou a posypeme posekanými vejci. Měly by
nám vzniknout celkem 3 dorty, které dáme vychladnout. Pak je nakrájíme na
klíny, jež klademe na salátové listy a ozdobíme čerstvou zeleninou.
Podáváme s bílým pečivem.
A teď naše varianta: potřebovaly jsme opravdu sváteční dort, tudíž jsme
na zdobení nešetřily a původní recept jsme si trochu poupravily. Poprvé
tím, že jsme nepoužily játra hovězí, ale vepřová, nebyl to žádný problém.
Kolegyně napekla placky, všechno zdobení pochází z mé dílny. Podruhé
tím, že jsme nakonec udělaly dorty jen dva, ono to pro tuto příležitost
stačilo a dnes už zpětně nedokážu spočítat, kolik placek se vlastně
podařilo upéct. Jeden dort si obdarovaná nesla domů, druhý jsme snědli
hned po přáníčku a opravdu byl výborný, kdo máte rádi játra, tak vřele
doporučuji. Jednotlivé dorty jsem posadila na mísu, do které jsem
nejdříve dala listy salátu. Horní vrstva dortu byla majonézová, dobře se
do ní zapichovaly zeleninové dekorace. Jako dekorace jsem použila hlavně
zeleninu, ale i ovoce, papriky na květy (naříznout a ponořit do studené
vody), okurky na listy, ozdobně vyřezané ředkvičky a mrkve na kvítka,
čínské zelí na velké květy, rajčata, petržel, hrozna, vejce na tvrdo na
další dekorace. Pamatuji si (ono je to už pár let), že jsem seděla pár
hodin zavřená v šéfově kanceláři (to aby mě obdarovaná kolegyně neviděla)
a vytvářela kytičky a lístečky a jelikož jsem to vůbec neuměla, tak to
bylo cestou pokusů a omylů, částečně jsem čerpala z půjčené publikace,
no... nakonec jsem to dozdobila a povedlo se to a dorty měly velký
úspěch. A pár dní poté........ obrázky dortů jsme poslaly Petru
Novotnému, aby se podíval, jak jsme si s jeho převzatým receptem
poradily, moc se mu líbil :-D. Přeji hodně zdaru i vám, pokud se
rozhodnete ho vytvořit pro své blízké, pro radost, nebo jen tak.