Když si v zimě koupíte hroznové víno, hrozí, že zkrátka nebude tak
sladké jako to, co dozrává hezky pod sluníčkem. A když si koupíte hned
dvě krabičky v akci, že to s rodinou sníte a týden okolo toho všichni
chodí a při případném ochutnání se všichni šklebí, protože je kyselé, tak
začnete přemýšlet, co s tím uděláte. Já jsem známá tím, že nerada plýtvám
jídlem, snažím se všechno zužitkovat, hledala jsem tedy možnost, jak z
kyselých bobulek udělat mňamku. A povedlo se. Sice jsem to sama na
vlastní oči neviděla a ani neochutnala, ale sem tam někdo udělá bublaninu
s hrozny a dokonce jsem našla i variantu s přidaným tvarohem, ale trochu
jsem to přizpůsobila své představě. Vyšel z toho moc dobrý, mokrý a
sladký moučník, takže dávám recept.
Suroviny:
Pro můj pekáč 30x20 cm na základní lité těsto: 2 hrnky polohrubé mouky
(250 ml), 1 hrnek cukru krystal nebo krupice, 1/2 hrnku oleje, 1/2-1
hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 3 vejce
Tvarohová vrstva: 2 tvarohy ve vaničce (jaké chcete, já dala zelené), 1
vejce, 1/2 hrnku cukru moučka nebo dle chuti, pokud je hrozno opravdu
kyselé, tak víc. Hrozno - vypotřebovala jsem necelá dvě balení.
Smíchejte suché ingredience s kypřícím práškem, pak přidejte vejce,
část oleje a mléka a podle konzistence přilévejte mléko. Těsto by se mělo
dát nalít na plech, ale ne, aby to moc teklo, špatně by se vám to
propékalo. Na těsto naneste sladký tvaroh po lžicích, já ho souměrně
rozetřela po těstě. A pak už jen na poloviny nakrájené hrozny, aby to
vypadalo hezky, odkrajovala jsem hnědé konce, nevypadalo to příliš vábně,
když tam zůstávaly. Protože jsem nevěděla, jak dlouho to mám péct,
zkustila jsem nejdřív 25 minut na 180, začaly se chytat okraje, ale
prostředek byl stále syrový a pohyboval se, tak jsem stáhla na 160 a
pomalu jsem to pekla asi další hodinu. Průběžně jsem kontrolovala, občas
to nafouklo bublinu, tak jsem ji propíchla a když se tvaroh přestal hodně
lepit na jehlu, tak jsem vypla troubu. Ještě jsem to nechala chvíli dojít
a pak vystydnout, po vychlazení už bylo vidět, že tvaroh je ztvrdlý,
upečený jako na každém jiném moučníku. Trochu hůř se to krájí, některá
hrozna se přeříznou, jiná se nalepí na nůž a táhnete je s sebou celou
dobu řezání, takže se pak drobí i tvaroh, asi to chce ostřejší nůž.
Chuťově to ale vyšlo báječně, tak dobrý výsledek jsem od kyselého hrozna
opravdu nečekala.