Na tohle mňam jídlo si budete muset udělat čas.
Samotné uvaření není složité ani moc dlouhé, dlouhá je příprava, fazole
je potřeba předem namočit do vody (nejlépe přes noc) a pak uvařit. Já ji
vařím v tlakovém hrnci a i tak potřebuje asi 3/4 hodiny až 1 a 1/2 hodiny
než je měkká, záleží na druhu fazole a na délce namočení. Suroviny jsou
asi na jídlo pro 8 osob, není nás doma 8, ale vždycky jí vařím do zásoby
na druhý den.
Suroviny: 4 hrstky fazole, je úplně jedno jestli
bude bílá, hnědá, červená, použít se dá jakákoli, jestli je měkká,
zjistíte ochutnáním, cibule, olej, sůl, pepř, 2 velké rajské protlaky,
cukr, sladká paprika, voda, mouka hladká nebo polohrubá, 1/2 kg tenkých
nebo libových párků.
Jak jsem psala nahoře, fazoli namočte,
uvařte s 1 lžičkou sladké papriky, nesolte, nerozvařte - musí být trošku
pevnější, protože ji ještě chvíli budeme vařit spolu s dalšími
surovinami. Do jiného kastrolu dáme trochu oleje, přidáme nakrájenou
cibuli, osmahneme a z uvařené fazole přidáme 2 naběračky vody. Dusíme asi
10 minut, dokud cibule nezměkne, nemusí být zrovna rozvařená. V průběhu
dušení popř. přidáváme vodu, pokud se vyvařila, ne moc, aby pak omáčka
nebyla moc řídká a nemuseli jsme hodně zahušťovat, nám to pak tolik
nechutná. Po 10 min. přidáme oba protlaky s 2 lžícemi cukru, sám o sobě
je nahořklý, osolíme, opepříme, přidáme fazole, buď procezené anebo
včetně vody, pokud potřebujeme, já ji většinou celoou spotřebuji do
omáčky, někdy zbyde. Asi 5 minut společně provaříme, omáčka sice trochu
zhoustne, ale pokud se vám zdá stále řídká, zahustěte jí 1 dcl vody s
rozšlehanými asi 2-3 lžícemi mouky (hl. nebo polohrubá, záleží které
dáváte přednost) a nakonec přidejte pokrájený párek. Párek můžete nechat
i vcelku, jak je libo. Společně prohřejeme, dochutíme magi a můžeme
podávat s chlebem a s pivem.