Dýňová polévka



Receptů na dýňovou polévku najdete na webu mraky, ale zjistila jsem, že tak, jak ji dělám já, ji nikdo v okolí nedělá. Tudíž přidávám recept a upozorňuji, že mám ráda výraznější chutě, moje dýňová polévka opravdu není mdlé chuti, jak jí to někdy někteří jedlíci vyčítají. Tak jestli vám právě proto nechutná, zkuste tu moji, recept jsem vyčetla, když jsem si zakoupila jednou dýni a on byl u ní připojen. Jednoduchý, chutný.

Suroviny:
1 malá dýně hokaido nebo polovina velké, voda, sůl, pepř, sójová omáčka, asi 2-2 stroužky česneku, smetana - kysaná smetana, 1 kostka bujónu / při pečení posypat např. kořením na pečenou zeleninu.

Postup:
Dýni si můžete uvařit nebo upéct, já dávám přednost vaření, je to rychlejší a spotřebuji zbylou vodu z vaření. Při pečení se pak musí dolít buď voda nebo vývar. Když je dýně mladá a má hezkou slupku, jen jí omyju, vykrájím nějaká ta znamínka a vařím i se slupkou, změkne. Čím je dýně starší, tím má nevzhlednější a tvrdší kůrku, tam ji většinou odkrojím. Vaříme v osolené a opepřené vodě s kostkou bujónu, přidám 1 stroužek rozmačkaného česneku a když je měkká, tyčovým mixérem ji rozmixujeme. A pak už záleží na naší chuti, jestli přihodím ještě 1 stroužek do mixéru nebo ne, já ano, ale opatrně, česnek nesmí přebít chuť dýně, i když ona žádnou výraznou chuť nemá. Ještě dochutím trochou sójovky a na talíři můžeme dozdobit smetanou, já ji nikdy nemám zrovna načatou, takže se obejdu i bez ní. I tak si na polévce báječně pochutnám a dá se bez problémů i zamrazit, to kdyby byla velká úroda :-).
A když si dýňové hranolky jen tak upečete, posypané kořením a pokapané olivovým olejem, krásně vám nahradí přílohu, vlastně i celé jídlo, nemůžu se od nich odtrhnout, jak jsou dobré pečené.