Receptů na dýňovou polévku najdete na webu mraky, ale zjistila jsem, že
tak, jak ji dělám já, ji nikdo v okolí nedělá. Tudíž přidávám recept a
upozorňuji, že mám ráda výraznější chutě, moje dýňová polévka opravdu
není mdlé chuti, jak jí to někdy někteří jedlíci vyčítají. Tak jestli vám
právě proto nechutná, zkuste tu moji, recept jsem vyčetla, když jsem si
zakoupila jednou dýni a on byl u ní připojen. Jednoduchý, chutný.
Suroviny:
1 malá dýně hokaido nebo polovina velké, voda, sůl, pepř, sójová omáčka,
asi 2-2 stroužky česneku, smetana - kysaná smetana, 1 kostka bujónu / při
pečení posypat např. kořením na pečenou zeleninu.
Postup:
Dýni si můžete uvařit nebo upéct, já dávám přednost vaření, je to
rychlejší a spotřebuji zbylou vodu z vaření. Při pečení se pak musí dolít
buď voda nebo vývar. Když je dýně mladá a má hezkou slupku, jen jí omyju,
vykrájím nějaká ta znamínka a vařím i se slupkou, změkne. Čím je dýně
starší, tím má nevzhlednější a tvrdší kůrku, tam ji většinou odkrojím.
Vaříme v osolené a opepřené vodě s kostkou bujónu, přidám 1 stroužek
rozmačkaného česneku a když je měkká, tyčovým mixérem ji rozmixujeme. A
pak už záleží na naší chuti, jestli přihodím ještě 1 stroužek do mixéru
nebo ne, já ano, ale opatrně, česnek nesmí přebít chuť dýně, i když ona
žádnou výraznou chuť nemá. Ještě dochutím trochou sójovky a na talíři
můžeme dozdobit smetanou, já ji nikdy nemám zrovna načatou, takže se
obejdu i bez ní. I tak si na polévce báječně pochutnám a dá se bez
problémů i zamrazit, to kdyby byla velká úroda :-).
A když si dýňové hranolky jen tak upečete, posypané kořením a pokapané
olivovým olejem, krásně vám nahradí přílohu, vlastně i celé jídlo, nemůžu
se od nich odtrhnout, jak jsou dobré pečené.