Dýňový koláč (Pumpkin pie)





Tenhle báječný recept mám z těchto stránek: http://dolcevita.blog.cz/0711/dynovy-kolac-pumpkin-pie-americka-klasika a musím říct, že Šárka, autorka, která ho převzala a upravila do méně kalorické verze, si zaslouží můj obdiv, moc se jí to povedlo a koláč je jednoduše skvělý. Ne moc sladký, ne suchý, plný oříšků na chroupání, sušené meruňky opravdu pozvedly, jinak mdlejší chuť dýně, nemám co dodat. Tímto, u nás v Čechách, netradičním podzimním koláčem, sklízím vždy úspěch a hlavně překvapené reakce lidiček, že i obyčejná dýně může být tak výborná. A navíc, ten koláč je i na pohled krásný, ta teplá oranžová je zkrátka v podzimním marastu hodně příjemná pro oko.

Suroviny: (opsáno z originálního receptu)
Koláčové těsto: 250 g mouky (150 g polohrubá mouka & 100 g celozrnná), špetka soli, postrouhaná citrónová kůra (z polovičky citrónu), 125 g másla, 1 vejce, 2 polévkové lžíce cukru (třtinový)

Koláčová náplň: 1 menší dýně Hokkaidó - potřebujeme 1 hrnek dýňové dřeně, 2 vejce, 3 polévkové lžíce javorového sirupu (nemáme-li sirup, použijeme pouze med), 2 polévkové lžíce medu, 2 polévkové lžíce Creme fraiche (nebo kysané smetany), šťáva z půlky citrónu, špetka skořice, hrst ořechů (pekanové, vlašské, atd. (použila jsem směs ořechů), malý sáček sušených meruněk

Postup: (opět opsáno z originálních stránek)
Promícháme všechny suché ingredience v míse a přidáme rozkrájené máslo na plátky a vejce. Rukama prohněteme v míse a potom na pracovní desce propracujeme a těsto necháme odpočinout v chladu. Mezitím připravíme koláčovou náplň. Dýni rozporcujeme, oloupeme slupku, odstraníme semena a uvaříme v malém množství vody. Po 20ti minutách slijeme vodu, dýni rozmačkáme na pyré mačkadlem na bramborovou kaši a necháme vychladnout. Poté osladíme javorovým sirupem a medem, přidáme špetku skořice, šťávu z půlky citrónu a 2 lžíce créme fraiche. Do směsi vyklepneme 2 vejce a prošleháme do hladkého krému ruční metlou. Koláčovou formu vymažeme máslem, event. jiným vhodným tukem a těstem vyložíme formu (o 28 cm). Vytvarujeme prsty vyšší okraje a těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Sušené meruňky překrájíme na drobnější kousky a ořechy můžeme hrubě nasekat. Meruňky i ořechy vhodíme na těsto a přelijeme dýňovou náplní. Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme při 180 C rovných 40 minut.

A teď moje malé úpravy:
Protože v receptu není uvedeno, jak velký má být hrnek dýňové směsi, tak jsem si odvodila, že to bude klasický hrnek o obsahu čtvrt litru, no.... to se mi zdálo málo, už jen jak jsem si to představila, že to naleju na koláč o průměru nejméně 28 cm..... Já mám formu menší, velkou 26 cm, ale stejně jsem se rozhodla neposlechnout recept a na náplň jsem použila hrnek o obsahu půl litru, i to mi přišlo málo, mám zkrátka ráda hodně náplně, tak jsem to znásobila a dala hrnky dva, takže litr dýňové náplně. Je to moc, stačil půllitrový a čtvrtlitrový, ale já si s tím poradila a upekla ještě další, menší koláček. Tudíž jsem znásobila i vejce, med, skořici a kysanou smetanu. A jelikož jsem měla náplň trochu vyšší, tak jsem nepekla jen 40 minut, ale po 40 minutách a promíchání náplně (a jejím uhlazení), která byla ještě syrová uprostřed, jsem pekla dalších 30 minut na 150 C, no a pak 10 minut s horkovzduchem. Teprve pak se mi to zdálo hotové.Takže, jestli chcete ohromit své známé něčím netradičním, dýňový koláč je to pravé, zkuste to!