Tenhle báječný recept mám z těchto stránek:
http://dolcevita.blog.cz/0711/dynovy-kolac-pumpkin-pie-americka-klasika a musím
říct, že Šárka, autorka, která ho převzala a upravila do méně kalorické
verze, si zaslouží můj obdiv, moc se jí to povedlo a koláč je jednoduše
skvělý. Ne moc sladký, ne suchý, plný oříšků na chroupání, sušené meruňky
opravdu pozvedly, jinak mdlejší chuť dýně, nemám co dodat. Tímto, u nás v
Čechách, netradičním podzimním koláčem, sklízím vždy úspěch a hlavně
překvapené reakce lidiček, že i obyčejná dýně může být tak výborná. A
navíc, ten koláč je i na pohled krásný, ta teplá oranžová je zkrátka v
podzimním marastu hodně příjemná pro oko.
Suroviny: (opsáno z originálního receptu)
Koláčové těsto:
250 g mouky (150 g polohrubá mouka & 100 g celozrnná), špetka soli,
postrouhaná citrónová kůra (z polovičky citrónu), 125 g másla, 1 vejce, 2
polévkové lžíce cukru (třtinový)
Koláčová náplň:
1 menší dýně Hokkaidó - potřebujeme 1 hrnek dýňové dřeně, 2 vejce, 3
polévkové lžíce javorového sirupu (nemáme-li sirup, použijeme pouze med),
2 polévkové lžíce medu, 2 polévkové lžíce Creme fraiche (nebo kysané
smetany), šťáva z půlky citrónu, špetka skořice, hrst ořechů (pekanové,
vlašské, atd. (použila jsem směs ořechů), malý sáček sušených meruněk
Postup: (opět opsáno z originálních stránek)
Promícháme všechny suché ingredience v míse a přidáme rozkrájené
máslo na plátky a vejce. Rukama prohněteme v míse a potom na pracovní
desce propracujeme a těsto necháme odpočinout v chladu. Mezitím
připravíme koláčovou náplň. Dýni rozporcujeme, oloupeme slupku,
odstraníme semena a uvaříme v malém množství vody. Po 20ti minutách
slijeme vodu, dýni rozmačkáme na pyré mačkadlem na bramborovou kaši a
necháme vychladnout. Poté osladíme javorovým sirupem a medem, přidáme
špetku skořice, šťávu z půlky citrónu a 2 lžíce créme fraiche. Do směsi
vyklepneme 2 vejce a prošleháme do hladkého krému ruční metlou. Koláčovou
formu vymažeme máslem, event. jiným vhodným tukem a těstem vyložíme formu
(o 28 cm). Vytvarujeme prsty vyšší okraje a těsto na několika místech
propíchneme vidličkou. Sušené meruňky překrájíme na drobnější kousky a
ořechy můžeme hrubě nasekat. Meruňky i ořechy vhodíme na těsto a
přelijeme dýňovou náplní. Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme při
180 C rovných 40 minut.
A teď moje malé úpravy:
Protože v receptu není uvedeno, jak velký má být hrnek dýňové směsi, tak
jsem si odvodila, že to bude klasický hrnek o obsahu čtvrt litru, no....
to se mi zdálo málo, už jen jak jsem si to představila, že to naleju na
koláč o průměru nejméně 28 cm..... Já mám formu menší, velkou 26 cm, ale
stejně jsem se rozhodla neposlechnout recept a na náplň jsem použila
hrnek o obsahu půl litru, i to mi přišlo málo, mám zkrátka ráda hodně
náplně, tak jsem to znásobila a dala hrnky dva, takže litr dýňové náplně.
Je to moc, stačil půllitrový a čtvrtlitrový, ale já si s tím poradila a
upekla ještě další, menší koláček. Tudíž jsem znásobila i vejce, med,
skořici a kysanou smetanu. A jelikož jsem měla náplň trochu vyšší, tak
jsem nepekla jen 40 minut, ale po 40 minutách a promíchání náplně (a
jejím uhlazení), která byla ještě syrová uprostřed, jsem pekla dalších 30
minut na 150 C, no a pak 10 minut s horkovzduchem. Teprve pak se mi to
zdálo hotové.Takže, jestli chcete ohromit své známé něčím netradičním,
dýňový koláč je to pravé, zkuste to!