Tento recept z indické kuchyně jsem opravdu nevymýšlela, vyzkoušela jsem
ho uvařit podle jednoho z mnoha receptů, které běhají po netu, uvařila
jsem základní verzi, jinak jich existuje mnoho, co kraj, to jiné přísady,
ale v zásadě je to taková čočková kaše. Recept tedy dávám opsaný, našla
jsem ho v této vegan podobě na jiných stránkách, nevím už kterých, ale
přesně v tomto znění je i tady:
http://www.karizona.cz/2015/06/indicky-dal-z-cervene-cocky.html.
Suroviny:
2 hrnky (500 g) suché červené čočky, 4 lžíce rostlinného oleje, 2 lžičky
římského kmínu, 2 střední cibule - nakrájené na drobné kostičky, 2 cm -
na jemno nasekaný, 5 stroužků česneku - prolisovaných, 2 velká rajčata -
nakrájená na kostičky, 1/2 červené asijské chilli papričky (může být více
i méně), 1/2 lžičky koření asafoetida (čertovo lejno), 1 až 2 lžičky
směsi garam masala, 1 lžička mleté kurkumy, cca 3 lžíce nasekaného
koriandru (listy a stonky), 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy (může
být i více, dle chuti), sůl dle chuti (1 lžička, pak ochutnat a případně
přidat)
Čočku propláchneme a dáme vařit do neosolené vody asi na 20 minut. V
pánvi rozehřejeme římský kmín, dokud nezačne praskat, přidáme cibuli,
chvíli restujeme. Pak přidáme česnek, zázvor a papričku, rajčata a koření
a dusíme, dokud rajčata nezměknou. Nakonec přidáme hotovou čočku, přidáme
trochu vody a spolu ještě 10 minut vaříme. Ke konci přidáme nasekaný
koriandr a citr. šťávu.
Jediná moje úprava v postupu: ona má být ta čočka trochu
rozvařená, ale protože vím, že se mi minule rozvařila po pár
minutách, nevařila jsem ji bokem, ale udělala první část a hned za
rajčaty jsem přihodila čočku. Za 20 minut bylo všechno měkké, čočka tak
akorát, aby vytvořila kašovitou podobu, ale aby se všechna zrníčka úplně
nerozvařila.
Placky naan
Placky se mi moc nepovedly, dělala jsem jednodušší variantu s kypřícím
práškem a asi jsem tomu nevěnovala tolik času a pozornosti, moc mi
nevyběhly, ale sníst se daly. Asi je to tak v Indii běžné, ale ty dvě
lžičky cukru do těsta byly pro mě moc, zkrátka to bylo sladké, čekala
jsem spíš slané placky, já bych tam sama pro sebe příště dala jen tak
půlku lžičky, takhle sladké mi to moc nechutnalo. Recepty neopisuji,
dávám odkazy na naan jednoduchý a naan kynutý.
https://kitchenette.cz/clanek/39-easy-naan.
https://kitchenette.cz/clanek/40-naan.