Víte co je to cup cake? Přesný překlad by byl - hrníčkový dort.... no
spíš dortík. V mém podání určitě, protože já mám ráda miniatury a čím
menší, tím lepší. Má doma plech i na klasické cup caky nebo muffiny,
ale mnohem raději peču ty menší (3,5 cm), plechy mám hned dva, protože i
z malého množství se napeče spousta mrňavých cup caků a moc mě nebaví ty
první upečené okamžitě vytáhnout a prohlubně znova namazat a honem do
nich dávat další těsto. Raději si všechno připravím předem a tak když
vytahuji první upečený plech, mám už další připravený a naplněný. Možná
si říkáte, proč musím znova vymazávat ty prohlubně, když tam přece dám
papírový košíček? Nedám, zjistila jsem, že to úplně nesnáším, oloupávat
ten kus papíru od těsta, někdy to jde líp, jindy s tím utrhnu půl
košíčku..... brrrrr..... už nikdy. Ale já si koupila nepřilnavý plech a
po vymazání olejem (pro jistotu, možná by to šlo i bez toho), jednoduše
zkontroluji upečení kovovou jehlicí na ptáčky a tou samou jehlicí pak
píchnu do upečeného košíčku a přesunu ho na talíř. Nikdy se mi žádný z
košíčků nepřilepil, všechny jdou velice jednoduše vyjmout nebo vysypat.
A teď už konečně k tomu, co jsem to vlastně pekla a jaký je rozdíl mezi
cup cake a muffinem, protože vypadají skoro stejně. Zcela jednoduše,
obojí je malé, drobné pečivo, které můžete udělat v úplně stejné
formičce, obojí můžete udělat v papírovém košíčku, či bez něj, jen se to
liší tím, že jedno se zdobí nahoře a to druhé se plní ledasčíms uvnitř,
takže:
muffin - upeče se ve formičce v papírovém košíčku nebo bez a je typický
tím, že tak, jak se upeče, tak i zůstane, to znamená, bez dalšího
zdobení. Všechny různé chutě se nacházejí uvnitř. Takže dovnitř muffinu
můžete přidat čokoládu, kokos, ořechy, různé druhy ovoce, ale to je
všechno, nemají žádnou polevu nebo krém.
cup cake - jak jsem psala v úvodu, je to vlastně takový malý dortík,
takže jako malý dortík musí i vypadat. Většinou je to jednoduché těsto,
ale nahoře je ozdobené krémem, polevou, posypem, marcipánovou hmotou,
různými figurkami nebo jinými cukrovými ozdobami, zkrátka musí vypadat
tak nějak slavnostněji.
Já jsem pekla původně cup cake, ve finále jsem část těsta předělala na
muffiny, ale jelikož i ty muffiny jsem nahoře zdobila, tak to asi byly
víc cup caky :-) a není to jedno? Hlavně, že to chutnalo. Recept jsem si
nevymýšlela, použila jsem ten, který se předváděl v pořadu
Kluci v akci. Je jednoduchý, je dobrý a oni
ho nazvali Vanilkový cupcake 1-2-3-4, podle počtu hrníčků jednotlivých
použitých surovin, je to i lehce zapamatovatelné. Ještě bych se měla
zmínit, že jsou velice oblíbené v USA, ale podle počtu stránek na
internetu, i čeští kuchtíci už je mají v oblibě.
Suroviny: 1 hrnek másla (230 g), 2 hrnky krupicového cukru (400 g), 3
hrnky hladké mouky (360 g), 4 vejce, 2-3 lžičky prášku do pečiva, 240 ml
podmáslí, vanilkový lusk nebo vanilkové esence.
Malinový krém: 400 g másla, 100 g moučkového cukru, 4 lžíce malinového
džemu
Postup: Máslo změklé při pokojové teplotě vyšleháme do pěny, vešleháme
cukr a vejce. Po částech přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a
podmáslí, končíme přidáním mouky. Formu na muffiny vyložíme rozetkami,
rozetky naplníme do 2/3 těstem a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.
V polovině pečení plech otočíme, abychom měli jistotu, že všechny cupcaky
jsou stejně propečené. Pečené cupcaky vyjmeme z formy a necháme
prochladnout. Malinový krém si připravíme vyšleháním másla s přesátým
moučkovým cukrem, do něhož vmícháme malinový džem. Pomocí cukrářského
sáčku zdobíme krémem a zdobíme různými posypy podle příležitosti.
Moje změna:
Protože jsem pekla malé cup caky a po dvou pekáčích jsem zjistila, že
stále ještě je co péct, rozhodla jsem se těsto trochu upravit, přidala
jsem tam skořici a na drobno nakrájela velké jablko. Po upečení jsem
ozdobila lžičkou marmelády a cukrovým sypáním.
Fotky jsou až z mého druhého pečení, tudíž jsem nenafotila malinový krém,
který jsem dělala poprvé, ale kakaový. Ale tady je taky změna, nedělala
jsem máslový dle receptu, ale pudingový, čistě máslový je pro nás nějak
hůř stravitelný, takže volím puding, uvařím hustější, sladký
přiměřeně, přimíchám do něj kousek másla a kakao nebo marmeládu. Jelikož
jsem cup caky přenášela do práce a na španělštinu, musela jsem co nejlépe
vyřešit zdobení a jeho přenesení, jednoduše jsem dala krém do igelitového
sáčku a před zdobením jsem mu ustřihla růžek. Nakonec to posloužilo
stejně, jako kdybych použila koncovku s kulatým otvorem.