Rychlá cuketová polévka



Cuketu mám ráda na všechny způsoby, nejlepší na ní je, že ji můžete opravdu přidat do čehokoli, nemá výraznou chuť a tak převezme chuť připravovaného jídla a to ať sladkého, tak slaného. A když vám zbyde cuketa, na kterou jste trošku pozapomněli a už není moc hezká, šup s ní do polévky. Hodně lidí namítne, fuj, cuketová mi nechutná, je taková bez chuti. A to je právě ono, sama o sobě je nevýrazná, chuť se jí musí přidat kořením. Recept jsem převzala, bohužel už nevím odkud, na netu najdete různé varianty, já předkládám tuto jednoduchou, vařeno do půl hodiny.

Suroviny:
Cuketa, 2-3 brambory (jde to i bez nich), 1 cibule, olej, sůl, kari, pepř, zakysaná smetana, voda, pepř. zeleninový vývar.

Na oleji osmahneme cibuli, přidáme na kostky nakrájený brambor a cuketu, cuketu oloupu podle stavu, když je mladá, hezká, neloupu ji, když už je starší, zvlaštělá, loupu ji. Podlijeme vodou nebo vývarem tak, aby byla voda tak 2 cm nad zeleninu, přidáme koření, na kari nešetřím, ale počíteje s ostřejší chutí. Vařím do měkka, voda se částečně odpařila, zelenina je v ní ponořená, ale už je vidět, to je tak akorát na hustější polévku. Můžete si udělat i řidší, ale já dávám přednost této. Když si nejste jistí, jestli té vody není moc, odeberte pár naběraček před mixováním a až rozmixujete, tak sami usoudíte, zda ji tam přilejete nebo ne. Nakonec rozmixuji kelímek kysané smetany, můžete si nechat kousek na ozdobu, já tentokrát zapomněla :-). Dosolit nebo dopepřit dle vaší chuti a když k polévce přidáte krutony nebo opečený toast, může posloužit i jako lehký oběd.