Cuketu mám ráda na všechny způsoby, nejlepší na ní je, že ji můžete
opravdu přidat do čehokoli, nemá výraznou chuť a tak převezme chuť
připravovaného jídla a to ať sladkého, tak slaného. A když vám zbyde
cuketa, na kterou jste trošku pozapomněli a už není moc hezká, šup s ní
do polévky. Hodně lidí namítne, fuj, cuketová mi nechutná, je taková bez
chuti. A to je právě ono, sama o sobě je nevýrazná, chuť se jí musí
přidat kořením. Recept jsem převzala, bohužel už nevím odkud, na netu
najdete různé varianty, já předkládám tuto jednoduchou, vařeno do půl
hodiny.
Suroviny:
Cuketa, 2-3 brambory (jde to i bez nich), 1 cibule, olej, sůl,
kari, pepř, zakysaná smetana, voda, pepř. zeleninový vývar.
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme na kostky nakrájený brambor a cuketu,
cuketu oloupu podle stavu, když je mladá, hezká, neloupu ji, když už je
starší, zvlaštělá, loupu ji. Podlijeme vodou nebo vývarem tak, aby byla
voda tak 2 cm nad zeleninu, přidáme koření, na kari nešetřím, ale
počíteje s ostřejší chutí. Vařím do měkka, voda se částečně odpařila,
zelenina je v ní ponořená, ale už je vidět, to je tak akorát na hustější
polévku. Můžete si udělat i řidší, ale já dávám přednost této. Když si
nejste jistí, jestli té vody není moc, odeberte pár naběraček před
mixováním a až rozmixujete, tak sami usoudíte, zda ji tam přilejete nebo
ne. Nakonec rozmixuji kelímek kysané smetany, můžete si nechat kousek na
ozdobu, já tentokrát zapomněla :-). Dosolit nebo dopepřit dle vaší chuti
a když k polévce přidáte krutony nebo opečený toast, může posloužit i
jako lehký oběd.