Obrázky ukazují přípravu a dokončení číny po našem,
hlavní zásadou v tomto jídle je: všechno nakrájet na nudličky - zeleninu
i maso, vypadá to tak čínsky. :-D
Tak tenhle recept jsem si jednou vymyslela, když jsem měla jen
kousek kuřecích prsou a chuť na něco s rýží. Na dlouhé hledání nějakého
receptu nebyl čas, hlad celé rodiny se taky hlásil, tak jsem si řekla, že
zkusím otevřít ledničku a podívat se, co by se dalo zkombinovat
dohromady, aby to bylo k jídlu a ještě to i chutnalo. Jinak by se dal
tenhle recept zařadit hned do 3 kategorií, večeře za babku, za málo peněz
hodně muziky a ještě recept co dům dal, protože pokaždé použiju právě to,
co najdu v ledničce.
Co budete potřebovat: kuřecí prsa nebo kousek jakéhokoli kuřecího
masa, asi 20-30 dkg, pokud máte masa málo, dá se nastavit i měkkým
salámem, 1 cibule, 1 malý pórek, kousek bílého zelí, paprika všech barev
- pokud budete mít všechny barvy, tak dohromady aby to byla asi 1
paprika, 1 středně velká mrkev, 1/2 petržele, kousek celeru, olej, sůl,
kari, kečup (ostrý nebo sladký), sójová omáčka, voda na podlévání (může
být i vývar), pro zahuštění škrobová moučka pro masitá jídla, popř. může
nahradit i mouka zamíchaná ve vodě.
Jak na to: všechny ingredience nakrájíme na tenké nudličky, když
máme připraveno, na troše oleje zpěníme cibuli (i ta je na nudličky),
přidáme mrkev, podlijeme vodou, okořeníme kari, osolíme (ne moc, přijde
ještě sójovka) a chvíli dusíme. Postupně přidáváme ostatní zeleninu a to
podle toho, za jak dlouho obvykle změkne. POZOR!! Není dobré dusit
zeleninu do příliš měkka, vznikla by vám z toho taková patlanice, my máme
raději, když je zelenina ještě pevnější a dá se trochu kousat, už ne
tvrdá, ale ještě ne rozměklá, ono to i lépe vypadá na talíři. Takže
většinou jde zelenina do hrnce v tomto pořadí: cibule, mrkev, zelí,
paprika, petržel, celer, úplně nakonec pórek, ale opravdu jen na minutku
(tentokrát jsem ho neměla). Postupně tedy přidáváme a podléváme, celkem
se to dusí ne víc než 15 minut, neměřila jsem to přesně, zkrátka
ochutnejte a uvidíte. Nakonec dávám samotné maso (popř. maso a salám),
protože potřebuje jen pár minut, dochutím asi 2 lžícemi kečupu a sójovou
omáčkou. Pokud chceme toto jídlo podávat s hranolky, je lepší nechat
vydusit vodu a pak se šťávou nemusíte dělat nic. Pokud budete chtít víc
omáčky, jako já v tomto případě, tak samozřejmě podlijete víc a omáčku
zahustíte škrobovou moučkou popř. moukou rozkvedlanou ve vodě. Hotovo,
podáváme s rýží nebo s pečivem, pokud jsme volili více omáčky, s hranolky
nebo s kroketami, pokud jsme to pojali jako minutku. Celkový náklad na
tohle jídlo je asi 80,- - 100,- Kč podle množství masa a rýže, ale
zaručuji vám, že se z toho nají celá rodina.