Mám ráda různé kuchyně a mexická k nim také patří, uvařila jsem tedy
jejich chilli. Ne chilli con carne, ale jen chilli, takové, jako jedl
vždycky poručík Colombo :-). On je to vlastně skoro stejný recept,
jen se do něj nedává kukuřice, jinak jsou ty ingredience hodně
podobné. Receptů je spousta, mě se zalíbil tento z následujícího videa:
http://www.damndelicious.net/
Suroviny:
cca 1/2 kg mletého maso hovězího, olej, cibule, česnek 4 str., červená
zeleninová paprika větší, 1 zeleninová paprička chilli, rajský protlak
malý, 3 lž. chilli prášku, 2 lž. oregana, 2 lžičky kakaa prášku, 1 a 1/2
lž. kmínu - psáno cumin, bohužel se to používá jak pro náš běžný kmín,
tak pro římský, ve většině receptů je právě římský, já dala český, 1
plechovka piva, rajčatové pyré 2 plechovky, 1 a 1/2 hrnečku vývaru,
nejlépe hovězího, 2 plechovky černých fazolí, sůl, pepř, čerstvý
koriandr.
Nejdříve musím říct, že jsem to vařila z polovičního množství, nebyla
jsem si jistá tím kakaem, tak jsem nechtěla riskovat, že by nám to
nechutnalo a vyhodili jsme to. Ale nemusíte mít obavy, je to moc dobré.
Na oleji osmahneme mleté maso a to tak, aby nezůstaly žádné velké kusy,
spíš taková drobenka. Maso vyjmeme, přilijeme trochu oleje a osmahneme
cibuli, česnek, pak přidáme všechny další přísady - protlak, papriky,
koření, kakao, pivo a vývar a povaříme asi půl hodinky. Vývar jsem
přilévala opatrně, protože tam přišlo půl litru piva, nechěla jsem,
abych to neodhladla a bylo to vodové. Když je vše měkké, přidáme fazole,
dosolíme, dopepříme, popř. ještě přidáme chilli a čerstvý koriandr a
necháme tekutinu trochu vyvařit, omáčka by neměla být moc řídká.
Překvapilo mě, že to poslední povaření s fazolemi bylo v papiňáku
na 18 minut, to mívám vařené maso, přišlo mi to moc, všechno už
bylo i předtím měkké, povařila jsem to tedy normálně, asi 10 minut, aby
se všechny chutě spojily a tekutina se ještě trochu vyvařila. Podáváme s
rýží nebo s pečivem, na talíři můžeme posypat strouhaným sýrem.