Jedli jste někdy už mexické chili? Toto je
velice jednoduchá americká varianta tohoto mexického jídla a musím říct,
že je to jídlo jednoduché a velice chutné. Když nedáte moc chili, tak je
to stravitelné i pro děti. Opět platí, jako u chicken cacciatore, že sama
o sobě bych tenhle recept nesháněla, ale náhodou jsem ho jedla tady v
Čechách a moc mi chutnal, tak jsem ho přijala do našeho jídelníčku.
Ingredience: 1/5 kg mletého hovězího (krůtího) masa, 1 velká cibule,
olej, plechovka loupaných rajských jablíček, plechovka rajské šťávy (dá
se nahradit rajským protlakem), plechovka červených fazolí ve vlastní
šťávě nebo v chili nálevu, 1/4 litrový hrnek těstovin (kolínek,
vřetýnek), 4 stroužky česneku, tvrdý sýr asi 30 dkg, voda podle potřeby,
max. hrnek.
Postup: na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme
mleté maso. Do hrnce přidávejte maso po kouscích, aby se dobře osmahlo a
rozdělilo do hrudek. Přidáme plechovku fazolí, rajčat, rajčatové šťávy,
rozmačkaný česnek, sůl a 2-3 lžičky chili, popř. vodu. Pokud jste měli
fazole v chili omáčce, tak stačí míň, pokud chcete, aby to jedli i děti,
tak maximálně 1/2 lžičky chili, aby to výrazně nepálilo. Zkrátka podle
chuti. Společně chvíli dusíme a pak přidáme neuvařené těstoviny,
zamícháme a dusíme asi 20 minut. Pozor na připálení, pokud budete mít tak
nešikovný hrnec, jako jsem měla já, musíte míchat častěji. Těstoviny
vsáknou část tekutiny, pokrm zhoustne, ochutnejte, jestli jsou těstoviny
měkké a pokud ano, nastrouhejte tvrdý sýr na povrch a dejte na chvíli
zapéct do trouby. Stačí i na sporáku pod pokličku, pak už nemíchejte. Na
talíři vypadá toto jídlo samozřejmě trochu neuspořádaně, ale u jídel z
jednoho hrnce se to dá čekat a vůbec to nevadí, protože to báječně
chutná.
Jedním způsobem tomu ale přece jen můžete předejít,
jednoduše jídlo nezapékejte, nechte ho tak, jak jste ho uvařili, na
zapékací misku pro 1 osobu dejte 1 porci, posypejte strouhaným sýrem a
zapečte. Jestli v troubě nebo v mikrovlnce, je jedno, když je jídlo
čerstvě uvařené a tudíž teplé, stačí v mikrovlnce, sýr se rozpustí za pár
minut. Pokud byste ohřívali z předešlého dne, bude to lepší nejdřív
prohřát v troubě a za půl hodinky přidat sýr, až se rozpustí, můžete
servírovat.
A nakonec jeden odkaz na americký web s tímto receptem,
je skoro
totožný s tím nahoře i když já jsem ho získala tady v Čechách.