Mám ráda indická jídla, i když jsem si docela dlouho zvykala na
chuť římského kmínu nebo koriandru. Naštěstí jsem si na to
zvykla tak nějak nenásilně, nemusela jsem překonávat velký
odpor, jen to pro mě byla nezvyklá chuť a tu teď moc ráda
vyhledávám. Vařila jsem podle receptu na webu www.coolinarka.cz
, byl jasný a jednoduchý, dodržela jsem všechno, jen jednu věc
ne a ta zrovna moc nevadila, možná jen ve vzhledu. Použila jsem místo
bílé cibule červenou a to proto, že jsem ji už nutně potřebovala
zpracovat a také proto, že vím, že se často v indických jídlech používá a
tak jsem si říkala, že nebude vadit. Nevadila a jídlo bylo výborné.
Suroviny:
500 g kuřecího masa, 1 bílá cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce
nastrouhaného čerstvého zázvoru, 400 g jemně sekaných rajčat v konzervě,
1 lžička římského kmínu (já dávám jemně mletý), 2 lžičky kurkumy, 1
lžička koření Garam masala, 1 lžička mletého kardamomu, špetka kajenského
pepře (pokud nemáte, stačí klasický), špetka skořice, 5 lžic másla, 150
ml smetany ke šlehání, čerstvý koriandr.
Postup:
Nakrájené kuřecí maso osolte, opepřete a okořeňte lžičkou kurkumy a
kajenským pepřem (dle vaší chuti). Maso nechte asi 15 minut
odležet. Potom kousky masa na lžíci másla zprudka ze všech stran
orestujte, maso vyndejte z pánve a dejte do jiné misky. Do stejné pánve
dejte 2 lžíce másla a na něm orestujte nasekaný česnek, cibuli a čerstvý
zázvor. Po chvilce přidejte koření římský kmín, garam masalu, kardamom,
skořici, kajenský pepř a druhou lžičku kurkumy, krátce orestujte, ale
pozor, aby se koření nezačalo připalovat. Do pánve přilijte jemně sekaná
rajčata a společně vše povařte. Nakonec přilijte asi 150 ml
šlehačky a orestované maso a vše vařte dalších 15 minut. Pak vypněte
sporák a do horkého jídla zamíchejte další dvě lžíce másla. Jídlo se tím
zjemní a trochu zahustí. Butter chicken podávejte s bílou rýží posypané
čerstvým koriandrem.