Bryndzová pomazánka (birhund, šmirkas, körözet)



Jednoduchá bryndzová pomazánka, která se dělá na Slovensku, ale v každé části jí říkají jinak, někde šmirkas, na jihu směrem k Maďarům körözet, ale u nás se jí říkalo birhund, tenhle název se používá v Štiavnici.

Suroviny:
bryndza, máslo, mletá červená paprika, cibule, popř. sůl

Postup:
Nepsala jsem kolik čeho, záleží pro kolik lidí ji chcete dělat, takže jsem použila 2 balíčky bryndzy, máslo dle uvážení, asi půlku osminky, 1 cibuli a lžičku papriky a postup je úplně jednoduchý. Nechte změknout máslo, přidejte bryndzu a papriku, vymíchejte a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Pokud se vám bude zdát bryndza málo slaná, přisolte, ale většinou to ani nepotřebuje.