Zeleninové tartaletky



Zeleninové tartaletky mě zaujaly ihned, jak jsem je viděla, ano, je to hlavně proto, že jsou nazdobené, to je něco pro mě. Jsou ale tím pádem trochu pracnější, protože jsem dělala jednotlivé malé tartaletky, ne velký koláč, tak jsem zdobení trochu ošidila :-) a přidala jsem i malé růžičky květáku, které mi vyplnily prostor. Vlastně jsem se nechala receptem jen inspirovat, udělala jsem si ho po svém, protože např. suroviny na jeden koláč, kdybych použila originální, by vyšly docela draze a kdo ví, jestli bych je všechny sehnala v našem obchodě v jednu chvíli a běhat po celém městě se mi opravdu nechtělo. Kdo z vás si chce upéct originál, recept mám ze stránek http://www.buonapappa.net, bohužel jsou v angličtině nebo v italštině, autorka je Italka vdaná za Američana.

Suroviny:
V originále: jakési kupované těsto puff pastry, připadalo mi jako naše listové, ricotta, parmazán, mozzarella, olivový olej, 2 vejce, čerstvé oregano, muškátový oříšek, na dekoraci 4 mrkve a 2 cukety.
Moje verze: listové těsto, tavený sýr, trvdý sýr, tvaroh, sůl, pepř, oregano, muškátový oříšek, 1 vejce, olej na vymazání forem, na dekoraci mrkev, cuketa, lilek a květák.

Postup:
Vyválíme listové těsto, nemusí být úplně tenké, ponese docela velkou zátěž, tak ať se nepotrhá. Formy vytřete olejem a aby se vám tartaletky dobře vyndávaly, dejte na spodek nejdřív proužky pečícího papíru, pak vytvarujte těsto a dejte částečně upéct, asi tak 15-20 minut. Listové těsto dělá rádo bubliny, na to by se nám špatně dávala náplň, takže nezapomeneme na malý trik, do každé formy vysypeme suché fazole nebo něco podobného a máme jistotu, že těsto zůstane na místě, po upečení opět vysypte, s fazolí se nic nestane, klidně ji dál můžete použít na vaření. Smícháme sýry, tvaroh, vejce a koření a naplníme formičky. A pak přijde to hlavní, obrňte se trpělivostí a začněte motat růžičky :-). V originálním receptu jsou i jakési červené mrkve, ale ty u nás neseženete, takže jsem místo nich zvolila lilek, aby tam byla i jiná barva, ale není to ideální.... lilek mění barvu, těžko se z něj dělají tenké proužky, takže se i hůř zatáčel, no ale chtěla jsem tam jinou barvu, je tam. Také jsem přidala květák, ono až zjistíte, že motání těch malých růžiček je pěkná prácička, tak si ulevíte čímkoli. A myslím, že zrovna květákem jsem to nepokazila, byla tam další barva. Plátky zeleniny si nejdřív musíte připravit, škrabkou na brambory se snažte udělat co nejdelší plátky, ty pak dejte do misky a na sucho, na minutu, dejte na plný výkon do mikrovlnky. Změknou a budou se lépe zamotávat, ale pozor, nechte to ochladnout, jinak si popálíte prsty, ty tenké plátky jsou i za minutu dost horké. Květák jsem ohřála v mikrovlnce asi 2 minutý, byly to malé růžičky, stačilo to. Nakonec jsem to všechno opepřila a dala do trouby na dalších 50 minut upéct, většinou peču na 180, v receptu je 50 minut na 200, možná jsem i pekla na 200, už si nevzpomínám, ale upečené těsto na okrajích poznáte, zkrátka, víc jak hodinu bych to asi nepekla. A je to, s vyjmutím vám pomůžou papírové proužky, jíst se dají teplé i studené, ale určitě s nimi ohromíte společnost, protože je to nezvyklé zdobení.... jen se musíte smířit s tím, že ta hromada práce, kterou do nich investujete, je pryč během okamžiku :-).