Jablkový závin čili štrůdl

Klikni pro zvětšení -
štrůdl Klikni pro zvětšení -
štrůdl Klikni pro zvětšení -
štrůdl Klikni pro zvětšení -
štrůdl Klikni pro zvětšení -
štrůdl Klikni pro zvětšení -
štrůdl Klikni pro zvětšení -
štrůdl Klikni pro zvětšení -
štrůdl Klikni pro zvětšení -
štrůdl

Možná si teď řeknete, štrůdl - to je přece všeobecně známý recept. Co na něm může být nového nebo jiného? A já si přece jen myslím, že co rodina, to jiný štrůdl, protože jsme lidé různí a máme různé chutě. Například v našem štrůdlu nepotkáte ořechy, rozinky ani tlusté okraje, které nikdo nechce jíst, my to zkrátka nemáme rádi a tak to nepečeme zcela obvyklým způsobem. To už asi bude zajímavější, že?

Základ pro jablkový závin je stejný, jestli těsto vyrobíte sami nebo koupíte listové chlazené nebo mražené, je zcela jedno.
Co budete potřebovat: podle toho, kolik závinů chcete najednou péct, tolik koupíte listových těst, já obvykle kupuji 3 balíčky, protože příprava štrůdlu je přece jen trošku delší, než se všechno pokrájí, vyválí, posype, namaže a správně zamotá na pekáč a tak mně to nebaví dělat zrovna každý týden. Takže z tohoto množství připravím 3 pekáče a někdy ještě zbyde kousek, který jsem okrájela a tak udělám buď malinký štrůdl anebo šátečky se zavařeninou. Na 1 pekáč potřebuji 5 středně velkých jablek, strouhanku, cukr krystal, 1 vanilkový puding, 1 vanilkový cukr, skořice, 1 vejce na pomazání těsta, olej na vymazání pekáče, moučkový cukr na posypání.

A jak na to: troškou oleje vymažte pekáč, z těsta vyválejte plát, který pokryje celou plochu pekáče, trochu ho posypejte strouhankou, aby nasákla šťávu z jablek. Oloupejte jablka, nastrouhejte nebo nožem nakrájejte na menší plátky (na obrázku jsou krájené), dejte jablka do mísy a vysypejte do nich balíček vanilkového pudingu. Zamíchejte a jablka rozprostřete na posypané těsto, posypejte skořicí, cukrem a vanilkovým cukrem a přikryjte dalším plátem těsta. Okraje hornímo těsta po celém obvodu zastrkejte pod spodní těsto, můžete i trochu přimáčknout. Když je těsta moc, okrájejte ho, nezastrkujte ho v rozích pod spodní těsto, tím právě uděláte to tlusté těsto bez jablek, které bude mít tendenci se v troubě víc upéct a vyschnout (ale znám lidi, kteří to tak mají rádi!?). Rošlehaným vajíčkem pomažte štrůdl, propíchejte vidličkou, aby se nenafoukl a dejte péct do trouby. Pečte zhruba 3/4 hodinky, teplota okolo 180, aby se štrůdl propekl. Po této době by měl být pěkně hnědavý a bude báječně vonět. Puding odebere z jablek šťávu a utvoří želé, za prvé nám to víc chutná a za druhé jablečná šťáva ze štrůdlu nikdy nevyteče, protože se srazí s pudingem právě do toho želé. Pro nás mňamka největší. A když k tomu ještě nezbyde na talíři ani kousek suchého konce štrůdlu, protože takový vůbec neexistuje, tak moje spokojenost nezná mezí.


Home