Zeleninový salát s jablkem

Klikni pro zvětšení -
salát Klikni pro
zvětšení - salát

Absolutně jednoduchý zeleninový salát, který může posloužit i jako samostatné jídlo. Zvlášť v letních, horkých dnech, kdy nemáte chuť jíst něco teplého, masitého a těžkého. Vyzkoušejte! :-))

Co budete potřebovat: v podstatě jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi. Já vám napíšu, co do tohoto salátu dávám většinou já. Ledový salát nebo hlávkový salát, stačí 1-2 natrhané listy, pokud chcete můžete vyzkoušet i rukolu, 1 nakrájená paprika nebo směs paprik více barev (červená, zelená, žlutá, oranžová) - nepřehnat to s nimi, v součtu asi 1 celá paprika, salátová okurka - 5-6 silnějších plátků nakrájených na kostičky, olivy - obyčejné nebo plněné, 10-15 dkg šunky vcelku - nakrájet na kostičky, kousek sýra, já dávám 2-3 plátky mladé goudy nebo Lučinu do salátů, je pevnější a dá se krájet na kostičky, zkuste i jiný - buď klasický tvrdý nebo hermelín, pokud máte rádi rajčata, tak 1 rajče na kostičky, mladá cibulka na plátky, popř. pórek, 1 jablko - já dávám většinou Idared, použijte pevné a tvrdé jablko, pár kuliček hroznů, překrájených napůl, olivový olej, balzamikový ocet nebo citrónová šťáva, většinou ladím do jedné z chutí, ale asi by se to dalo i zkombinovat.

Jak jsem popsala výše, většinou všechno pokrájím na větší kostičky či nudličky, smíchám dohromady, nakonec krájím jablko a hned poliju 2-3 lžícemi olivového oleje (nepřehánět) a 1 lžící balzamikového octa. Promíchám, dávám pozor, aby byl olej hlavně na jablcích, protože potom neztmavnou, dužina zůstane krásně bílá a stejně chutná i do druhého dne. Možná vás překvapí jablko a hroznové víno v zeleninovém salátu, ale ujištuji vás, že je to spolu se šunkou výborná kombinace. Pokud máte možnost, dejte do lednice alespoň na hodinku, aby se chutě propojily, pak promíchejte a podávejte. Když ale možnost nemáte, dá se tento salát jíst ihned po přípravě.


K dispozici máte 2 náhledy salátů, vždy jsem měla doma v lednici něco jiného, tak je každý i jinak barevný. Ale základ je stejný, salát (v druhém je i rukola), jablko, olivy, paprika, sýr (v prvním gouda, ve druhém lučina), okurka a šunka nebo salám, olivový olej a balzamikový ocet.


Home