Indická polévka s batáty



Batáty jsem chtěla vyzkoušet už dlouho a tak jsem si na ně vyhlídla tuto indickou polévku, poslední dobou mě indická kuchyně zajímá opravdu hodně a taky mi hodně chutná :-D. Recept mám z webu prozeny.cz, takže nevím, odkud je originál, ale to až tak nevadí, hlavně, že je to dobrota. Dávám odkaz na původní recept a musím říci, že indická kuchyně je zatím jediná, kde nedělám nějaké odchylky nebo svoje úpravy, třeba to přijde, zatím ale recepty dodržuji (víceméně) a věřím, že se mi tak podaří přiblížit se autentické chuti indických jídel. Takže, tady jsem ho našla: https://www.prozeny.cz/clanek/brambory-jinak-naucte-se-varit-bajecna-jidla-z-batatu-13950.

Suroviny na 4 porce:
1 cibuli, čerstvý zázvor, 1 chilli papričku, 3 lžíce oleje, 1 sladkou bramboru (batát), 2 mrkve, 2 stroužky česneku, 2 lžíce kari, konzervu drcených rajčat, 750 ml vody, 1 lžíci citronové šťávy, sůl, pepř, čerstvý koriandr. Místo cibule jsem použila pórek, taky dobrý.

Postup:
Najemno nakrájenou cibuli, zázvor a chilli necháme zesklovatět na oleji, přidáme batát na kostičky a mrkev na půlkolečka, česnek pokrájený nadrobno a kari koření. Necháme chvilku provařit a zalejeme konzervovanými rajčaty i se šťávou, osolíme. Vaříme, dokud zelenina nezměkne, pokud máte radši krémové polévky, ponorným mixérem na závěr rozmixujte. Podle chuti dosolíme, opepříme a přidáme citronovou šťávu. Podáváme posypané čerstvým koriandrem. Já jsem nemixovala, nechala jsem všechnu zeleninu vcelku, rajčata a částečně i batáty se trošku rozvařily, takže polévku zahustily samy. Poprvé jsem ji uvařila tak akorát, ale podruhé jsem dala trochu víc zázvoru, tak hezky pálila, pro zimní dny jak dělaná.