Mrkvový krém



Krémové polévky mám ráda a tak přišla řada i na mrkev. A protože je to v takovém indickém tónu, což já můžu, do jídelníčku ji zařazuji poměrně často. Receptů najdete hodně, ale já dávám přednost tomu se zázvorem, ať to má říz.

Suroviny:
0,5 kg mrkve, 1 cibule, cca 0,3 l vody, sůl, pepř, kari, kurkuma, koriandr mletý, čertovo lejno, smetana nebo zakysanka, kostka bujónu, čerstvý zázvor.

Postup:
Jako na všech krémových polévkách není ani na této nic složitého, osmahnout cibuli, naházet na ni zázvor (zkuste nedávat ty dlouhé nitě, nerozmixují se) a kurkumu, nechat rozvonět, pak pokrájenou mrkev a brambory a bujón, přidat všechno koření a uvařit do měkka. Většinou bujón nedávám, je v té polévce tolik koření, že není potřeba přidávat další chutě. Nakonec rozmixovat, přidat smetanu nebo zakysanku, tu také rozmixuji a polévka je na světě.