Masové jednohubky na party

Taky občas pořádáte nějakou tu zahradní party nebo zkrátka jen takové posezení s přáteli? Já jsem se na tu naši rozhodla udělat masové jednohubky, měla jsem na to tu správnou náladu a tak jsem stála u plotny několik hodin a matlala a matlala. Ano, je to trošku náročnější, protože jsem si vymyslela malé jednohubky, tudíž to zabralo víc času, než jsem to všechno připravila, zabalila, vytvarovala, upekla, nakonec - všechny ty výtvory neměly víc než 3 cm v průměru, tak není divu, ale vy můžete dělat kapánek větší jednohubky. Stálo to za to, společnost byla za prvé překvapená z takového množství papání (to jsme si nedomluvili, bylo to moje překvápko) a za druhé jim to chutnalo, z čehož jsem měla radost hlavně já :-)).

Recepty nejsou vůbec složité, naopak, některé už z mé kuchařky znáte, udělala jsem masové kuličky, kuřecí játra ve slanině a kuřecí roládky plněné sušenými rajčaty (při jiné příležitosti jsem dělala s olivami a byly taky bezva) a obalené ve slanině. Doplnila jsem to dvěma dresinky - česnekovým a feferonkovým, a rajčatovým salátem, bezva na těhle nemasových receptech je, že mají stejný základ a jen obměnami surovin získáte pokaždé jinou chuť. A taky jsem ušetřila trochu času. Když k tomu nakrájíte na stůl čerstvou zeleninu, můžete jí přikusovat k masu anebo namáčet do dresinků a jíst jen tak, obojí je fajn. Pivo nebo víno na zapití a bylo z toho moc hezké odpoledne. Jen se omlouvám, zapomněla jsem to všechno nafotit na stole, jak to všechno vypadalo, ale to snad nevadí, postupy jsou více, či méně k dispozici.

Kuřecí roládka plněná sušenými rajčaty nebo olivami a obalená ve slanině

Suroviny: kuřecí prsa - podle velikosti party, já dělala ze 3 velkých kusů prsou, sušená rajčata - 1 balení, asi vám ještě zbydou, další variantou jsou olivy, když budou plněné papričkami, na řezu udělá jednohubka moc hezký efekt, slanina - asi 12 plátků, grilovací koření, sůl, pepř, voda, olej, párátka.
Do pekáčku nalijeme asi 2 lžíce oleje a 2 deci vody, získáte tím výborný sos a nespálí se vám to, maso se musí podlévat. Vodu osolíme a posypeme grilovacím kořením. Kuřecí prsa nakrájíme tak, abychom dostali co nejvíce placek, tlusté max. 1 cm, mírně naklepeme nebo vyválíme válečkem na kuřecí maso, osolíme a opepříme, doprostřed dáme sušená rajčata nebo olivy posazené těsně vedle sebe v řadě, a opatrně zabalíme co nejmenší roládu. Tu obalíme plátkem slaniny, pokud nestačí jeden, pokračujeme dalším. Roládu přeneseme do pekáčku a asi 1 cm od sebe zapícháme párátka (můžeme zapíchat i předtím). Pečeme zhruba hodinku včetně párátek, potom vyjmeme z trouby, sos slijeme (můžete použít třeba na další pečení), necháme vychladnout a buď hned po vychladnutí nebo až druhý den studené nakrájíme mezi párátky, vzniknou malé roládky.

Kuličky z mletého masa

Suroviny: 1 kg mletého masa (hovězí a vepřové), koření na mletá masa, sůl, pepř, majoránka, popř. další koření podle chuti, 3 vejce, strouhanka, olej na fritování.
Do mletého masa rozklepneme 3 vejce, osolíme, opepříme, přidáme koření do mletých mas, majoránku, popř. další koření. Mokrýma rukama tvarujeme malinké kuličky, které házíme do friťáku, hotovy jsou za pár minut, jen co zhnědnou. A to je všechno.

Kuřecí játra obalená ve slanině

Suroviny: kuřecí játra - podle velikosti party, já dělala ze 2 balení, slanina cca 30 dkg, Country koření (k dostání na trzích), sůl, pepř, voda, olej, párátka.
Do pekáčku nalijeme asi 2 lžíce oleje a 2 deci vody, opět proto, aby se játra nepřipalovala. Vodu osolíme a posypeme Country kořením. Kuřecí játra nakrájíme na malé kousky, asi tak 2-3 cm velké, nesolíme, každý kousek napíchneme na párátko. Zabalené kousky dáme do pekáčku, posypeme Country kořením a pečeme zhruba 3/4 hodiny, potom vyjmeme z trouby, sos slijeme (můžete použít třeba na další pečení), necháme vychladnout a je připraveno na party.

Dresinky a rajčatový salát

Suroviny hned na všechny 3 věci najednou: 1 velká sklenice majolky, 1 velký selský jogurt, 1 velká kysaná smetana, nic nebylo light, ale jde to i v light variantě, to jsem už taky vyzkoušela, rajčata, 3 feferonky, palička česneku, kečup sladký, hořčice plnotučná, sůl, pepř, 3 kyselé okurky, 2 velké cibule.
Do mísy vylejte jogurt, smetanu a majolku, trochu posolte, opepřete a přidejte 4 stroužky česneku, na jemno pokrájené 2 cibule, 3 lžíce hořčice a 5 lžic kečupu, pořádně zamíchejte a máte základ. Třetinu odeberte a nakrájejte do ní rajčata, tolik, kolik uznáte za vhodné, já jich dala asi 8-9, krájím na menší kousky, aby se to dobře jedlo. Rajčata pustí dost šťávy, takže dresink se tím zředí, o to víc dávám rajčat. Po nějaké době ochutnejte, jak se chutě spojily, většinou to chce přisolit, protože je tam hodně nesolených rajčat, ale dělám to až nakonec, abych náhodou nepřesolila. Druhou třetinu dochuťte kečupem, asi půl lahve jsem použila a 3 nadrobno nakrájenými feferonkami anebo podle chuti, ty 3 byly tak akorát, každý nemá rád úplně pálivé, až mu hoří pusa. Do poslední třetiny vmíchejte nadrobno nakrájené kyselé okurky a zbytek rozmačkaného česneku. Opět volte podle svých chutí, já dávám česneku víc, byla jsem ráda, že i společnost to přivítala. A máte hotovo, zbývá jen koupit nějaký dobrý chleba nebo bagetu a hostina může začít.