Kuře na česneku a jablky

Klikni pro zvětšení -
kuře s jablky Klikni pro zvětšení - kuře
s jablky Klikni pro zvětšení - kuře
s jablky Klikni pro zvětšení - kuře
s jablky Klikni pro zvětšení - kuře
s jablky Klikni pro zvětšení - kuře
s jablky Klikni pro zvětšení - kuře
s jablky Klikni pro zvětšení - kuře
s jablky Klikni pro zvětšení - kuře
s jablky

Recept mám z domova, to vím přesně, ale jestli jsme ho odněkud převzali nebo si ho taťka vymyslel (to on rád), to už si nepamatuju. To ale není důležité, důležité je, že je to mňamka a navíc nijak složitá.

Potřebujeme: 1 kuře nebo naporcované díly kuřete nebo obojí, podle počtu strávníků, jablka, máslo, česnek, sůl, pepř, paprika sladká, hořčice plnotučná, trochu oleje, voda, popř. křen.

Postup máte nafocený na obrázcích a dělá se to zhruba v tomto pořadí. Kuře s kůží naporcujeme (použijeme naporcované kuře), na každém díle kůži nazvedneme, rozřízneme a do vzniklé kapsy se plochým nožem snažíme dostat nějakou tu hořčici. Tak akorát, kůži zase přiložíme zpět k masu. Do kastrolu nebo pekáče dáme alobal, trochu pokapeme olejem a na něj začneme skládat naplněné kusy masa, posolené, opepřené a posypané sladkou paprikou. Oloupeme jablka, neměla by být moučná, aby se hodinovým dušením nerozvařila na břečku, já použila Idared, a kousky jablek vložíme mezi jednotlivé kusy masa a všude, kde je místo (viz obrázek). Nebojte se použít jablek víc, já dala asi 4-5, protože ani ne po tom masu, ale po jablkách se jen zapráší. Tím, že se dusí spolu s masem, hořčicí a česnekem, tak dostanou zvláštní, ale výbornou chuť a jablko byste za tím kouskem jakési hmoty vůbec nehledali. V hrníčku si rozpustíme asi 1/3 másla a rozmačkáme do něj 7-10 stroužků česneku, podle velikosti a síly česneku. Tuto hmotu s máslem naneseme navrch na kuře i na jablka, přilejeme půl hrnku vody, přikryjeme druhým kusem alobalu a dáme do trouby péct - dusit. Na kuře dohlížíme jako vždy, sem tam na něj koukneme, když je potřeba přilijeme trochu vody nebo dáme kousek másla, asi po hodině vrchní alobal sundáme a necháme dopéct, aby kuře získalo hnědý nádech. Nečekejte křupavé kuře, na to má okolo sebe moc jablek a sosu, je spíš dušené. Když je kuře hotové, tak na talíř nandejte jak kuře, tak pár jablek, ale i část sosu. Ono to není zas tak mastné, jak se zdá, ale sosík je tam nutný, budete si do něj namáčet chleba. Nevzpomínám, že bychom tohle kuře jedli jinak než s chlebem. A není větší pochoutky, než si do toho česnekového sosu namáčet chleba a přikusovat báječné kuře se sladkým jablkem. No paráda, vyzkoušejte.


Home