Kosmaticey



Kosmatice, neboli řízek chudých, tak se říká obaleným a osmaženým květům černého bezu. Já to znám od své babičky, která kosmaticemi zpestřovala jídelníček, v té době už ne proto, že by nebylo na maso, ale asi i z nostalgie za starými časy. A z takového nostalgie jsem si je usmažila i já. Kosmatice se dají jíst na slano i na sladko, já jsem z domova zvyklá na slanou chuť. Úplně přesně si nevzpomínám, jestli jsme doma používali na obalení těstíčko nebo trojobal, ale dá se použít obojí. A jak to chutná? Docela dobře, já jsem nepoužila žádné voňavé koření, které by přebilo vůni květů, právě proto, abych ochutnala jejich skutečnou chuť, v podstatě to těstíčko v sobě tu květinu skryje, ale trošku to po ní voní, vyzkoušejte, cílem je udělat kosmatice pěkně osmažené a křupavé. Když si k nim nakrájíte zeleninu, přidáte popř. i nějaký dresing, je to chutný oběd nebo večeře.

Suroviny:
květy černého bezu - nechat cca 5 cm dlouhou stopku, olej na smažení, 2 vejce (nebo podle potřeby), 2 dcl mléka, hladká mouka na zahuštění, sůl, pepř.
Květy trhejte dál od dopravy, ne u silnice, ty pak nechte chvíli odstát, vylezou z nich broučci a jiná havěť, neoplachujte. Mléko rozšlehejte s vejci, osolte a opepřete a postupně přidávejte mouku. Hustota těsta by měla být o něco hustější než na palačinky, aby tak rychle nesteklo z květů. Opatrně namáčejte květy v těstíčku a smažte na vyšší vrstvě oleje, nejlépe v nějakém rendlíku, protože se kosmatice neobrací, smaží se jen z jedné strany, když tak je trochu ponořte vařečkou. Já jsem dvě kosmatice i obrátila, abych viděla, jestli je nějak nepokazím, nepokazila, jen ta stopka, když se upeče, tak změkne, stejně se nejí, tak je jedno, jestli je syrová nebo upečená.

Postup:
Máslo, cukr a žloutky ušleháme, přidáme oba tvarohy. Pak přisypeme krupičku smíchanou s kypřícím práškem a zamícháme. Ušleháme sníh z bílků, snad se mi ještě nikdy nestalo, aby se mi nevyšlehal, vzala jsem na to mixér, aby to bylo rychle, a ejhle, tentokrát se mi nevyšlehal. Žloutek mi v bílku nezůstal, pokojovou teplotu taky měly, tak nevím.... zkrátka jsem ty napůl vyšlehané bílky do toho těsta stejně nalila, načínat další 4 vejce z lednice, to se mi nechtělo, nakonec to vůbec nebylo poznat. Těsto si rozdělíme na poloviny, do první vlijeme citrónovou šťávu, do druhé zamícháme kokos. Jelikož jsem měla silikonové formy, odpadlo mi i vymazávání a vysypávání kokosem, naplníme nejdřív citrónovou částí, pak kokosovou. Pokud se vám tato část nebude chtít dělat, nebo na to nebudete mít čas, klidně to smíchejte dohromady, jsou i tak výborné.
Catalina má trochu jiné formičky, než já, ona jich udělala z tohoto množství 8, já 18. Stejně jako ona jsem je hojně polila citrónovým sirupem a posypala.... ne, obalila v kokosu a pak ještě polila zbytkem polevy. V této podobě jsem bábovičku ochutnala a opravdu je to lahodná kombinace, moc doporučuji. Ale to bych nebyla já, abych na to ještě nenacákala rozpuštěnou čokoládu s kouskem másla :-), i ta se na to hodila a do druhého dne se to ještě rozleželo a úžasně to vonělo kokosem a citrónem, všichni obdarovaní mlaskali a moc chválili, takže díky Catalino :-).
A časem jsem si vymyslela ještě jinou svoji vychytávku, šťávu ze 2 citrónů jsem dala do misky, přilila trochu vody, asi 4 lžíce cukru moučka a bábovičku po upečení v téhle tekutině normálně vykoupu, jen ji ponořím a hned s ní ven, pak ji hodím do kokosu, takhle mě to chutná snad ještě víc.