Játrový dort



Dělala jsem si trochu pořádek v receptech a narazila na tento na játrový dort. Hned jsem si vzpomněla, že jsme ho s kolegyní jednou opravdu upekly a to druhé kolegyni k narozeninám. A protože ho mám i nafocený, navíc byl velice dobrý, ráda se s vámi podělím o recept.

Recept jsme našly v kalendáři Petra Novotného, už nevím, z kterého roku, ale to není důležité, takto vypadal zkopírovaný a já vám ho přepíšu a dodám naše zkušenosti. Petr Novotný získal, tento původně ukrajinský sváteční recept, od pana Vladimíra, který se u volební komise nudil (malá účast voličů) a také ho od někoho dostal.

Suroviny: 1 kg hovězích jater, 1 máslo, 10 vajec, 2 vejce natvrdo, 3 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1/2 litru mléka, majonéza.

Játra necháme přes noc vylouhovat ve studené vodě, pak je odblaníme a najemno pomeleme. Všleháme změklé máslo, vmícháme mouku, mléko a vajíčka, osolíme a opepříme. Vznikne řídká hmota (jako na palačinky), z níž na pánvi upečeme placky. Ty mažeme majonézou a skládáme je vždy po 7 kusech na sebe. Povrch namažeme majonézou a posypeme posekanými vejci. Měly by nám vzniknout celkem 3 dorty, které dáme vychladnout. Pak je nakrájíme na klíny, jež klademe na salátové listy a ozdobíme čerstvou zeleninou. Podáváme s bílým pečivem.

A teď naše varianta: potřebovaly jsme opravdu sváteční dort, tudíž jsme na zdobení nešetřily a původní recept jsme si trochu poupravily. Poprvé tím, že jsme nepoužily játra hovězí, ale vepřová, nebyl to žádný problém. Kolegyně napekla placky, všechno zdobení pochází z mé dílny. Podruhé tím, že jsme nakonec udělaly dorty jen dva, ono to pro tuto příležitost stačilo a dnes už zpětně nedokážu spočítat, kolik placek se vlastně podařilo upéct. Jeden dort si obdarovaná nesla domů, druhý jsme snědli hned po přáníčku a opravdu byl výborný, kdo máte rádi játra, tak vřele doporučuji. Jednotlivé dorty jsem posadila na mísu, do které jsem nejdříve dala listy salátu. Horní vrstva dortu byla majonézová, dobře se do ní zapichovaly zeleninové dekorace. Jako dekorace jsem použila hlavně zeleninu, ale i ovoce, papriky na květy (naříznout a ponořit do studené vody), okurky na listy, ozdobně vyřezané ředkvičky a mrkve na kvítka, čínské zelí na velké květy, rajčata, petržel, hrozna, vejce na tvrdo na další dekorace. Pamatuji si (ono je to už pár let), že jsem seděla pár hodin zavřená v šéfově kanceláři (to aby mě obdarovaná kolegyně neviděla) a vytvářela kytičky a lístečky a jelikož jsem to vůbec neuměla, tak to bylo cestou pokusů a omylů, částečně jsem čerpala z půjčené publikace, no... nakonec jsem to dozdobila a povedlo se to a dorty měly velký úspěch. A pár dní poté........ obrázky dortů jsme poslaly Petru Novotnému, aby se podíval, jak jsme si s jeho převzatým receptem poradily, moc se mu líbil :-D. Přeji hodně zdaru i vám, pokud se rozhodnete ho vytvořit pro své blízké, pro radost, nebo jen tak.