Aby ta moje kuchařka nebyla tak zdravá, tak teď
jeden nezdravý, ale jak to skoro vždycky bývá, velice chutný a ještě i
rychlý recept. Můžete tu nezdravost samozřejmě ovlivnit, nedávejte si
hranolky a tatarku, ale to už pak není tenhle recept a tak si ho spíš
nevařte často, sem tam vám neuškodí.
Suroviny: kuřecí játra, asi 1 kg na ten pekáč, co vidíte, (můžete použít
i jiná játra, ale výhoda kuřecích je, že jsou hotové za 20 minut), 2
velké cibule, 2-3 dcl oleje, sůl, jako přílohu - hranolky a tatarka.
Nakrájíme cibuli na proužky a na pánvi s olejem mírně předsmažíme. Dělám
to proto, že cibule za 20 minut pečení ne vždy změkne a nám chutná měkká,
tak ji připravím předem. Toho množství oleje se nelekejte, vypadá to jako
by ho tam bylo moc, ale když játra pustí šťávu do oleje, tak se z toho
stane výborná omáčka, při servírování to s ní samozřejmě nepřehánějte. No
a na všechno to množství jater není oleje zas příliš, tak akorát. Játra
si rozdělíme na menší díly, na alobal nalijeme olej z cibule, na to
položíme první vrstvu jater, polovinu cibule i s olejem a druhou vrstvu
jater, druhou část cibule a oleje. NESOLIT, ale to už asi všichni znáte,
jinak by játra ztvrdla. Přikryjeme druhým plátem alobalu a velice pečlivě
zabalíme nejdřív po delších stranách a pak po bocích. Jak jste si všimli,
spodní alobal dávám už do připraveného pekáče, je to proto, že při
přenášení by se mi mohl protrhnout nebo játra by se sesunula na jednu
stranu, takhle vím, že to zůstane ve stavu, ve kterém jsem je do alobalu
dala. No a je to všechno. Než se játra v troubě upečou, usmažte hranolky
a jídlo je hotové. Pokud dáte játra do rozehřáté trouby, pak opravdu
stačí maximálně půlhodinka, pokud do studené, počítejte s delším časem.
Že jsou hotová poznám tak, že začnou báječně vonět, takže je ani
neotevírám při pečení, ale rovnou je vypínám po té půlhodince a vím, že
je to v pořádku. Nakonec tedy játra posolte, buď v alobalu nebo až na
talíři, ale dokonce se dají jíst i bez solení. Dobrou chuť!