Játra na marmeládě



Myslím, že už všichni znáte moji zálibu v rychlých a chutných receptech, takže přináším další, který splňuje tyto kritéria. Přinesla mi ho kolegyně Eva, našla ho kdesi na webu, no a dala mi i ochutnat, bylo to báječné, takže jsem nelenila a hned o víkendu jsem ho uvařila taky. Je z drůbežích jater, které jsou měkké za chvíli, celkově i s přípravou potřebujete maximálně 30 minut, když zvolíte přílohu rychlou na úpravu.

Suroviny: 40 dkg drůbežích jater, 1 cibule, 3 lžíce ostrého kečupu, 1 lžíce libovolné marmelády, sojová omáčka, špetka chilli, pepř, sůl, olej.

Pokud budete podávat jídlo s rýží, začněte s ní, dejte vařit vodu, osolte a vhoďte do ní sáček rýže. A pokud máte chuť na hranolky, pak rozpalte friťák. :-)) Nakrájejte nadrobno cibuli, na malé kostičky drůbeží játra. Trochu oleje vlijte na pánev, osmažte cibulku a přidejte játra. Chvíli je restujte, průběžně promíchejte, aby se nepřipekla, bude stačit tak 5-7 minut, aby se opekla ze všech stran. Přidejte kečup, lžíci sojové omáčky, lžíci marmelády, sůl, pepř a špetku chilli. Opět promíchejte, pokud máte rádi více omáčky, což se hodí hlavně k rýži, pak přilijte i trochu vody. Nechte pár minutek povařit, aby se všechny ingredience spojily a jídlo je hotové. Mezitím se vám určitě uvařila i rýže popř. usmažily hranolky ve friťáku a můžete tohle velice chutné a rychlé jídlo podávat třeba k večeři. Hodí se k němu ale i chleba nebo pracnější bramboráčky, pak počítejte s delší přípravou. S chilli to nepřežeňte, právě marmeláda tomu dodá na pikantnosti, chilli ji jen zvýrazní. A právě nedávno jsem slyšela v televizi Jamie Olivera, který říkal, že přidáním lžíce marmelády nemůžeme zkazit žádnou omáčku, naopak hezky zvýrazníme chuť. Asi to bude platit hlavně pro ty přílohové omáčky k masům, určitě nemyslel naše kuře na paprice :-)). I když..... kdo ví, třeba by to nebylo zas tak špatné.