Hrk hrk buchta



Báječná záležitost, jednoduchost sama, doporučila mi ji kamarádka Jarmila a já se jdu podělit o svoje zkušenosti a rozšířit recept dále do světa. Originální recept naleznete zde na tomto webu: www.ceske-tradice.cz. Už je staršího data, asi i známý mezi lidmi, ale ke mě se dostal až teď a hned jsem si ho oblíbila.

Suroviny na těsto:
1 hrnek cukru krystal, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 2 celá vejce, 0,5 hrnku oleje, 0,5 hrnku mléka, 1 kypřící prášek do pečiva.

Krém:
2 plechovky mandarinkového kompotu, ztužovač šlehačky, 250 ml šlehačka ke šlehání, vanilkový pudink bez vaření.

A teď se možná podivíte, že na obrázku vidíte něco tmavého, že přece v surovinách i v originálu je to ve vanilkovém provedení. To bylo totiž tak :-)) Nadšená z nového receptu jsem se rozhodla ho zkusit co nejdříve. Jelikož mi neustále chybí čas, snažím se vše urychlit tak, jak to jen jde a proto jsem se rozhodla těsto nepéct, ale koupit upečený korpus. Naši prodejnu právě v téhle době opravovali za provozu, tudíž byla polovina regálů prázdná a já, natěšená na novou dobrotu, držíc v ruce korpus, který k mé radosti měli, koukám a koukám a vanilkový puding není. Jen čokoládový, nu což, zkusím čokoládový, vždyť to mám taky ráda. A pak honem ke kompotům, ale ouha, regál prázdý, jen na konci v rohu se krčí pár plechovek s jahodami. Hm, co teď? Ále, jahody mám stejně ráda jako mandarinky, šup s nimi do košíku. Chuť čokolády a jahod dohromady jde taky a co se může stát horšího než, že celý krém vyhodím, když to nebude dobré?

Pokud tedy postupujete podle receptu, smíchejte suroviny na těsto a těsto nalijte do vymazaného a vysypaného hlubšího pekáčku. Pečte asi 15 minut. Mezitím si připravte nádobu s víkem, nasypejte a nalijte do ní všechny suroviny na krém, kompot včetně šťávy, nemíchejte. Uzavřete a několikrát zahrkejte nádobou v ruce. Vznikne vám hustý krém s ovocem, který namažete na vychladlou placku.

Moje změny: plechovka jahod je zhruba tak velká jako 2 plechovky mandarinek, jahody jsem pokrájela na čtvrtky, nebyla jsem si jistá, jestli se mi dobře rozpadnou při tak krátkém hrkání, na korpus jsem namazala trochu marmelády a na ní pokladla kolečka ze dvou banánů (už nutně potřebovaly sníst :-)) a teprve na to jsem dala krém. Nijak zvlášť jsem ho neupravovala, proto je takový "rozcuchaný", ale vršek by se jistě dal ozdobit čokoládou, šlehačkou...... co máte rádi. Vyzkoušela jsem ho za pár minut po "upečení" a měla jsem pocit, že ještě cítím nedostatečně rozleželé prášky, ale určitě pomůže k propojení všech surovin, když ho odložíte na hodinku do lednice. Když jsem ho totiž druhý den donesla do práce, byl báječný, krém krásně odleželý, propojený, no zkrátka paráda, oblizovala se celá kancelář. Takže se nemusíte bát ani jiných variant, pokaždé si tak vytvoříte výborný a chuťově trochu jiný, ale pořád stejně báječný dortík.

PS: dlouho jsem to nevydržela a udělala rychle i vanilkovou variantu s mandarinkami, opět super pochutnáníčko, vřele doporučuji. :-))