Fazole s párkem

Klikni pro zvětšení
- fazole s párkem

Na tohle mňam jídlo si budete muset udělat čas. Samotné uvaření není složité ani moc dlouhé, dlouhá je příprava, fazole je potřeba předem namočit do vody (nejlépe přes noc) a pak uvařit. Já ji vařím v tlakovém hrnci a i tak potřebuje asi 3/4 hodiny až 1 a 1/2 hodiny než je měkká, záleží na druhu fazole a na délce namočení. Suroviny jsou asi na jídlo pro 8 osob, není nás doma 8, ale vždycky jí vařím do zásoby na druhý den.

Suroviny: 4 hrstky fazole, je úplně jedno jestli bude bílá, hnědá, červená, použít se dá jakákoli, jestli je měkká, zjistíte ochutnáním, cibule, olej, sůl, pepř, 2 velké rajské protlaky, cukr, sladká paprika, voda, mouka hladká nebo polohrubá, 1/2 kg tenkých nebo libových párků.

Jak jsem psala nahoře, fazoli namočte, uvařte s 1 lžičkou sladké papriky, nesolte, nerozvařte - musí být trošku pevnější, protože ji ještě chvíli budeme vařit spolu s dalšími surovinami. Do jiného kastrolu dáme trochu oleje, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme a z uvařené fazole přidáme 2 naběračky vody. Dusíme asi 10 minut, dokud cibule nezměkne, nemusí být zrovna rozvařená. V průběhu dušení popř. přidáváme vodu, pokud se vyvařila, ne moc, aby pak omáčka nebyla moc řídká a nemuseli jsme hodně zahušťovat, nám to pak tolik nechutná. Po 10 min. přidáme oba protlaky s 2 lžícemi cukru, sám o sobě je nahořklý, osolíme, opepříme, přidáme fazole, buď procezené anebo včetně vody, pokud potřebujeme, já ji většinou celoou spotřebuji do omáčky, někdy zbyde. Asi 5 minut společně provaříme, omáčka sice trochu zhoustne, ale pokud se vám zdá stále řídká, zahustěte jí 1 dcl vody s rozšlehanými asi 2-3 lžícemi mouky (hl. nebo polohrubá, záleží které dáváte přednost) a nakonec přidejte pokrájený párek. Párek můžete nechat i vcelku, jak je libo. Společně prohřejeme, dochutíme magi a můžeme podávat s chlebem a s pivem.




Home